Trutnovští zastupitelé schválili výstavbu kulturního centra

Vložil
ČTK
26.09.2006 09:50
Trutnov

Trutnov - Trutnovští zastupitelé na svém pondělním zasedání pověřili vedení města, aby vybralo firmu, která zpracuje podrobný projekt na výstavbu nového kulturního a kongresového centra v Trutnově. Stavba za tři sta milionů korun by mohla být dokončena v roce 2010, informuje ve svém dnešním vydání pro Královéhradecký kraj Mladá fronta Dnes (MfD).

    "Projekt pro stavební povolení bude stát nejméně deset milionů korun. Nechtěli jsme se dostat do situace, kdy zjistíme, že jsme za přípravy utratili hodně peněz a jdeme špatnou cestou. Proto zásadnímu rozhodnutí zastupitelstva předcházela tak složitá a dlouhá příprava," řekl starosta Trutnova Ivan Adamec. Radnice již získala územní rozhodnutí, do příprav stavby investoval Trutnov přibližně 14 milionů korun. Následný provoz kulturního zařízení by mohl stát přibližně dva miliony korun ročně.
    "Přesto nepovažuji peníze za největší problém. Finančně jsme schopni stavbu i provoz utáhnout bez větších problémů a určitě se na stavbu pokusíme získat i dotace. Mnohem těžší podle mě bylo dospět ke shodě na podobě nového divadla," řekl Adamec. Starosta věří, že je možné vybudovat nové centrum do konce příštího volebního období. "V roce 2010 bude Trutnov slavit 750. výročí založení. Myslím, že by to byl hezký dárek ke kulatému jubileu," řekl starosta.
    O vybudování nového kulturního stánku se v Trutnově jednalo od roku 2000. Radnice totiž z odborné studie zjistila, že v třiatřicetitisícovém městě je nedostatečná nabídka kulturních zařízení, stavbu také v sociologickém průzkumu podpořilo devadesát procent obyvatel města. Radnice proto před dvěma roky vypsala architektonickou soutěž, kterou vyhrál návrh pražského AG STUDIA, které navrhlo moderní skleněnou stavbu umístit na místě dnešního parkoviště na náměstí Republiky. Podle studie by kulturní zařízení mělo nabídnout divadelní scénu pro 370 diváků, kterou bude možné změnit na arénu s kapacitou až 670 lidí. Prostor má po odstranění jevišť umožnit také pořádání plesů či koncertů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články