Karlovy Vary a kraj připraví rekonstrukci Císařských lázní společně

Vložil
ČTK
08.03.2017 15:25
Karlovy Vary

foto: www.karlovy-vary.cz

Karlovy Vary - Karlovarský kraj a Karlovy Vary se dohodly na společném postupu při přípravě rekonstrukce Císařských lázní. Budovu kraje převezme do správy krajská příspěvková organizace Císařské lázně. Kraj a město budou také společně jednat o možnosti získat větší dotaci na opravu budovy, řekli dnes novinářům primátor Petr Kulhánek (KOA) a hejtmanka Jana Vildumetzové (ANO).


Dnešní dohoda by mohla otevřít cestu k tomu, aby na konci letošního roku nebo v prvních měsících roku příštího začala rekonstrukce za 550 milionů korun. Dohodou také zřejmě končí spory o to, kdo vlastně Císařské lázně opraví. Neshody ještě vyostřil při nedávné návštěvě prezident Miloš Zeman, který primátora za neopravené lázně kritizoval a uvedl, že budova byla do února ve spoluvlastnictví města. To ji ale na kraj převedlo už v roce 2008. Kulhánek se proti prezidentově kritice ohradil. "Z mého pohledu je to rána pod pás, ať ta informace vznikla kdekoli. Kdo mě zná, ví, kolik let a času jsem věnoval přípravě rekonstrukce," řekl tehdy ČTK primátor.

Na příspěvkovou organizaci, kterou kraj před lety založil, ale nebyla aktivní, přejdou podle dnešní dohody všechny závazky a povinnosti končícího zájmového sdružení právnických osob, ve které bylo město a kraj a které mělo dosud budovy národní chráněné památky ve výpůjčce.

"S panem primátorem jsme se dohodli na společné koordinaci rekonstrukce," uvedla Vildumetzová. Například město bude mít zástupce ve výběrové komisi, která vybere ředitele příspěvkové organizace. "Dohodli jsme se, že co nejdříve vyvoláme jednání na ministerstvu pro místní rozvoj. Musíme znát, za jakých podmínek je možné získat peníze na celou rekonstrukci a jestli bude třeba upravit projekt," uvedla Vildumetzová.

Kulhánek dodal, že ve chvíli, kdy ministerstvo řekne, že současný projekt je v pořádku, bude možné po veřejné diskuzi dokončit výběrové řízení, které bylo zastaveno. Pokud by ale kvůli čerpání evropských dotací musel kraj projekt upravit, bylo by nutné vypsat tendr znovu,, což začátek prací oddálí.

Kraj a město se také dohodly na tom, že budoucí provozní náklady Císařských lázní se budou dělit mezi kraj a město na polovinu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články