Investor odstoupil od stavby obchodní galerie ve Vsetíně

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
06.03.2017 20:10
Vsetín

vizualizace: archiv Města Vsetín

Vsetín - Společnost Valatrans odstoupila od záměru vybudovat obchodní galerii před vlakovým nádražím ve Vsetíně. Důvodem je námitka spolku Vsetínské fórum proti vydání územního rozhodnutí. Na dnešním zastupitelstvu města to oznámil starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL). Novinářům poté řekl, že to městu výrazně zkomplikuje situaci.


"Výstavba se dle mého názoru nezastaví, ale výrazně se odloží. Pro firmu je to nepřijatelné s ohledem na úvěry, které má nasmlouvané. Má nasmlouvané firmy, s nimiž má uzavřenou smlouvu. Řízení se může natáhnout na několik měsíců nebo let, dala do toho už přes deset milionů korun, riziko dál nechce podstupovat," uvedl Čunek, podle nějž nechce investor za současné situace ve městě pracovat a odstupuje od smlouvy.

Náklady investora se měly pohybovat kolem čtvrt miliardy korun. Společnost chtěla postavit nákupní galerii a podzemní parkoviště pod částí současné parkovací plochy u věžového domu. Město mělo navázat stavbou vlastního podzemního parkoviště pod zbývající částí parkoviště. Město má dát za podzemní parkoviště a úpravu povrchu asi 50 milionů korun. V "městské" části parkoviště mělo být 55 parkovacích stání, před nádražím se ve výhledu několika let počítá také se stavbou parkovacího domu s kapacitou asi 200 míst.

Pokud by se projekt nerealizoval, město by podle Čunka velmi ztratilo, vynaložilo již několik milionů na přípravu projektu. Město s ohledem na plánovanou výstavbu nádraží a změnu dopravní situace u něj podle Čunka přesvědčilo společnost Valatrans, že má zbourat svůj objekt, který tam nyní stojí. "Že ho zlikviduje a postaví novou galerii, a tu posune dál od nádraží. Když to neudělá a vybuduje si obchodní centrum, kde je, bude to komplikovat výstavbu nádraží a dopravní situaci a my budeme nahraní. Budeme muset znovu přemýšlet o tom, kam bude ústit tunel, jak upravit plochy kolem," uvedl Čunek.

Podle starosty bylo vyjádření společnosti definitivní, věří však, že jeho majitel své rozhodnutí ještě změní. Komplikace ohledně tohoto projektu způsobily podle Čunka také to, že dosud neodstoupil z pozice starosty, jak slíbil po krajských volbách. Lidovci volby v kraji vyhráli a Čunek se stal hejtmanem.

Lídr Koalice pro otevřený Vsetín, jejíž součástí je kromě Vsetínského fóra také Strana zelených a Piráti, Michal Berg dnes novinářům řekl, že Vsetínské fórum jen poukázalo na nedostatky projektu. "Od začátku jsme upozorňovali na to, že projekt má nedostatek parkovacích míst, přiláká mnoho lidí, kteří sem přijedou autem a nebudou mít kde zaparkovat. Tím pádem se zaplní celé centrum, které má už nyní problém s parkováním, zaplní se ještě více. V rámci projednávání jsme zjistili ještě druhý problém v zastínění okolních budov, že to je mimo normu," uvedl Berg.
0 komentářů
přidat komentář