Pád zdi v Olomouci nemá jednoznačného viníka, případ byl odložen

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
23.02.2017 15:05
Olomouc

Olomouc - Kriminalisté nenašli jednoznačného viníka loňského pádu části štítové zdi rekonstruovaného domu na chodník v centru Olomouce. Policie proto případ odložila. Podle kriminalistů pochybili všichni účastníci, kteří se na opravě domu v Pekařské ulici podíleli, řekli dnes novinářům zástupci olomoucké policie. Při pádu zdiva byly zraněny dvě osoby a poškozena tři auta, škoda dosáhla zhruba milionu korun. V Olomouci nejde o ojedinělý případ.

Případ původně policie vyšetřovala pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. "Hlavní příčinou pádu štítové zdi byla celá série drobných či větších pochybení všech účastníků, kteří se podíleli na opravě domu a střechy. Tato pochybení poté vyústila v to, že střecha spadla. Nicméně žádné z pochybení nebylo toho charakteru, že by bylo přímou příčinou pádu," uvedl zástupce vedoucího územního odboru Marcel Chmelina.

Primární chyba bylo podle znalce to, že kolem roku 1969 byl na domě odstraněn vikýř, ke kterému byla štítová zeď zakotvena. Zeď byla nato ukotvena jedním táhlem do stávající střechy. Po změně majitelů se společenství vlastníků rozhodlo havarijní stav domu napravit a najalo si firmu na opravu štítu i střechy. A právě při výměně střechy došlo ke zřícení zdi. "Odložili jsme to proto, že znalec konstatoval, že nelze stanovit jedinou příčinu. Má na tom velký podíl společenství vlastníků, projektant opravy i zhotovitel opravy. Dokonce tam má díl své viny i stavební odbor olomouckého magistrátu. Kdo na to sáhl, ten něco pokazil," doplnil Chmelina.

Část štítové zdi spadla na chodník loni 24. srpna. Policie Pekařskou ulici uzavřela a v této části města byl do druhého dne zastaven provoz tramvají. Hasiči pak dům staticky zajistili. Policisté si vyžádali znalecké posudky z oboru stavebnictví, případem se zabývali několik měsíců.

V krajském městě se taková událost nestala poprvé. V říjnu 2011 spadla část zdiva nedaleko obchodního domu Prior v sousedící ulici 8. května, která patří k nejrušnějším třídám města. Pod sutinami zůstala osmasedmdesátiletá žena, zemřela na místě. Zasypala ji část zříceného štítu domu z 19. století. Policie poté kvůli zřícenému štítu obvinila stavebníka z usmrcení z nedbalosti. Žalobce nakonec jeho stíhání zrušil.

O rok později se o pár metrů dál zřítilo na chodník několik tun zdiva z narušené atiky polikliniky Spea. Nikdo nebyl zraněn. Posudky v tomto případě neprokázaly, že by byla zanedbána údržba budovy či spáchán trestný čin. Policie případ odložila.
0 komentářů
přidat komentář

Související články