Praha 3: Studie nákladového nádraží má zahrnout i okolní území

Vložil
ČTK
22.02.2017 18:35
Praha

Praha - Studie územního rozvoje nákladového nádraží na Žižkově by měla podle tamní radnice zahrnovat i okolní rozvojová území. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí Prahy 3 Ivana Luňáčková. Rada hlavního města v úterý pověřila městský Institut plánování a rozvoje (IPR), aby studii pro oblast bývalého nádraží vypracoval.


"IPR je městskou odbornou institucí a z hlediska urbanismu a architektury by měl garantovat odborný systémový přístup k řešení takto velkých území v centru města. Namísto toho snad poprvé v historii magistrát ignoruje zájmy a stanoviska vydaná městskou částí," uvedla starostka Vladislava Hujová.

Magistrátem zpracovaná studie má být podkladem pro změnu územního plánu a další povolování zástavby území. Měla by nastínit urbanistické a dopravní řešení území včetně veřejných prostranství. Například, kudy povedou tramvajové trati nebo, kde budou školy či parky. Zabývat by se měla i funkcionalistickou nádražní budovou a jejím využitím.

Celý areál má asi 50 hektarů, asi 18 podle Hujové ale změnu územního plánu nepotřebuje, protože tam už teď počítá se smíšenou zástavbou pro bydlení a obchod. Těch pozemků ve vlastnictví firmy Central Group se ale studie týkat nebude.

Pro ně už stavební uzávěra neplatí, pro stavbu více než 2500 bytů už je vydané územní rozhodnutí. Tento úřední akt je podmínkou pro vydání stavebního povolení. S městskou částí loni developer uzavřel smlouvu, že postaví a pak na radnici převede školku.

Změnu územního plánu, která umožní změnu budovy původního nákladového nádraží na kulturně vzdělávací centrum radnice podpoří. "Další změny územního plánu ve zbývajícím území celé širší lokality nákladového nádraží, by proto měly být na základě komplexně zpracované podkladové studie realizovány postupně v dalších letech v návaznosti na řešení celopražské dopravní situace," doplnila mluvčí Luňáčková.

O zástavbě rozsáhlého území léta nevyužívaného nádraží se mluví několik let. Původně měla kromě kolejí zmizet také nádražní budova, proti se ale postavili místní obyvatelé i někteří politici. Později byla prohlášena za kulturní památku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články