Zástupce ombudsmanky: Dočasný stadion nelze stavět bez povolení

Vložil
ČTK
22.02.2017 16:15
Brno

Brno - Dočasný zimní stadion nelze stavět bez povolení, nejde o cirkusový stan. Stadion bez patřičného povolení byl loni v lednu v Brně za Lužánkami, uvedl dnes v tiskové zprávě zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Stavba už nestojí, opatření k nápravě, která zástupce ombudsmanky požadoval, spočívala v seznámení pracovníků stavebních úřadů se správným postupem při povolování dočasných staveb.


Provizorní hlediště z lešenářských trubek bylo v Brně postaveno loni na začátku ledna. Hokejové hry po širým nebem tehdy nabídly 12 zápasů, vrcholem byly dva extraligové zápasy Komety s Plzní a se Spartou. Zápas se Spartou sledovalo 21.500 diváků, což je návštěvnický rekord soutěže.

Podle stavebního zákona musí být každá, i dočasná, stavba projednána v řízeních před stavebním úřadem. Podle toho, o jak rozsáhlou stavbu jde a do jaké míry se dotýká veřejného zájmu, je pak nutné stavební povolení, územní souhlas nebo stačí jen ohlášení. Jednou z výjimek, které nepotřebují stavební povolení, jsou cirkusové stany a scénické stavby pro film, televizi a divadlo. Křeček uvedl, že právě na tuto výjimku se odvolávaly stavební úřady brněnské městské části Královo Pole i Magistrátu města Brna.

"Shodně usoudily, že dočasnou stavbu hokejového stadionu je možné považovat za obdobu cirkusového stanu. Zcela pominuly, že ke stavbě stadionu bylo třeba provést terénní úpravy, aby mohla být vytvořena ledová plocha, výkopové práce pro uložení kabeláže a rozsáhlé montovací práce na stavbě tribun pro 20.000 diváků,"
uvedl Křeček.

Jak doplnil, úřady svůj postup odůvodňovaly i tím, že povolovací procesy podle stavebního zákona jsou zdlouhavé, často končí až u správních soudů, a s takovou by nebylo možné dočasný hokejový stadion na dobu 13 dnů postavit.

"I když mohu mít pochopení pro snahu úřadů co nejrychleji umožnit dočasnou stavbu stadionu pro uspořádání atraktivního hokejového zápasu, ani kvůli tomu nelze přestat respektovat právní předpisy. Kdo jiný než stát a jeho orgány by měly jít v dodržování zákonů občanům příkladem?" uvedl zástupce ombudsmanky.

Umístění a postavení hokejového stadionu podle Křečka vyžadovalo minimálně projednání ve spojeném územním a stavebním řízení a užívání stavby mělo být podmíněno vydáním kolaudačního souhlasu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články