Zastupitelé odmítli prodat cenné objekty v centru Přerova

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
21.02.2017 11:50
Přerov

Budova Chemoprojektu
Přerov - Přerovští zastupitelé odmítli prodat nemovitosti nacházející se v samotném centru města na Masarykově náměstí. Objekty, mezi kterými byly i historicky cenné domy, byly součástí seznamu nepotřebného městského majetku, na jehož opravu nemá město peníze nebo pro něj nemá využití. Šlo zároveň o největší městskou hromadnou nabídku úplatného převodu v novodobé historii Přerova. Seznam čítal 11 nemovitostí, o jejich osudu nakonec hlasovali do pondělního večera zastupitelé zvlášť.


"Jde o velmi závažné návrhy na převod nepotřebného majetku. Jedná se dohromady o pět budov na náměstí TGM, o budovu Chemoprojektu, bývalého státního zastupitelství na Čechově ulici, bývalé školky v Předmostí a další, méně významné objekty. V souboru jde také o ubytovnu Chemik,"
uvedl náměstek primátora Pavel Košutek (ANO). Podotkl, že jde jen o průzkum trhu, město se prý rozhodnutím ničím nezavazuje. S prodejem několika objektů zastupitelé souhlasili.

Podle primátora Vladimíra Puchalského není možné objekty dál nechat chátrat. Například historický Blažkův dům na náměstí TGM označil za rozpadající se objekt. "Pokud se neshodneme, necháme dál majetek chátrat, chátrat a chátrat," uvedl Puchalský (Společně pro Přerov).

Právě Blažkův dům pocházející z roku 1881 a také ostatní čtyři domy na Masarykově náměstí zastupitelé nakonec prodat odmítli. Proti byli i zástupci koalice. "Dokud nebudeme vědět, kde jednou bude stát radnice, tak nemůžeme prodávat řadu domů na Masarykově náměstí, které by měly být jakousi rezervou," uvedl zastupitel Petr Hermély (Nezávislí). "Je potřeba tyto budovy prodat, ale ne v tento okamžik. Myslím, že je důležité, aby měl každý dům svého majitele, aby nekoupil čtyři domy jen jeden vlastník, který by tam udělal třeba obchody. Na náměstí je právě hezká ta barevnost menších domů," řekl radní Jan Horký (Společně pro Přerov).

K prodeji naopak zastupitelé uvolnili objekt Chemoprojektu, který před deseti lety radnice koupila za 22 milionů korun z obavy, aby zde nevznikla velkoplošná prodejna. Jeho plné využití však dosud město nenašlo. Zastupitelstvo souhlasilo také s prodejem rozsáhlého objektu Čechova 43, takzvaného armádního domu, který stojí na strategickém místě před novým obchodním centrem Galerie Přerov. Prodat lze podle zastupitelů i ubytovnu Chemik na Velkých Novosadech. Zastupitelé schválili rovněž prodej budovy Pod Skalkou 11, kde donedávna sídlila základní škola, prodej pěti garáží ve Dvořákově ulici, zahradní chaty v katastru Přerova či několika objektů nacházejících se v areálu skládky Žeravice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články