Zdeněk Lukeš : O Václavském náměstí

Zdroj
Sdružení Nového města pražského
Vložil
Tisková zpráva
21.02.2017 10:55
Ve čtvrtek 23. února 2017 od 17:00 hodin se v sálu Mánes hotelu Jalta (Václavské náměstí 45) koná přednáška „O Václavském náměstí“ Ing. arch. Zdeňka Lukeše věnovaná architektuře na nejznámějším pražském náměstí (a jeho dalšímu rozvoji).
Na přednášku naváže v nadcházejících týdnech komentovaná procházka po Václavském náměstí a blízkém okolí pro všechny zájemce o architekturu (termín bude upřesněn).

Prostor Václavského náměstí - jeden z ústředních prostorů centra Prahy s bohatou historií - prošel ve 20. století řadou proměn a další změny ho - doufejme - budou čekat v nejbližší budoucnosti. Součástí náměstí je i řada velmi zajímavých staveb – od těch nejstarších – barokních až po příklady architektury historismu, secese, moderny, art deco, funkcionalismu nebo třeba postmodernismu. Náměstí je spojeno s řadou jmen významných architektů, jako byli Schulz, Ohmann, Kotěra, Bendelmayer, Dryák, Pfeiffer, Králíček, Gočár, Janák, Machoň, Stockar, Kysela. Je to jedinečné muzeum architektonických stylů. Přednášející měl tu možnost na Václaváku bydlet a pracovat a rád se s návštěvníky podělí o své postřehy.


Zdeněk Lukeš je český architekt, historik architektury, odborný publicista a vysokoškolský pedagog. Je autorem a spoluautorem mnoha článků a knih, přednášek, kritických prací i učebních textů. Od začátku 90. let působí na Pražském hradě. Je absolventem Fakulty architektury ČVUT. Pro veřejnost nepravidelně pořádá "psí vycházky za architekturou", vzdělávací setkání pro zájemce o architekturu. (Pozn.: Procházka po Václavském náměstí a jeho okolí je plánovaná na jaro letošního roku, budeme o ní včas informovat.)


Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články