Výletní restaurace v Blatné má šanci stát se kulturní památkou

Zdroj
navíc z.s.
Vložil
Tisková zpráva
21.02.2017 09:25
Město Blatná vlastní chátrající budovu na kopci Vinice na okraji města od roku 2004. Zamýšlelo ji prodat, proti prodeji se ale postavila část místních občanů. Bylo zahájeno řízení po prohlášení  stavby a zahrady kulturní památkou.

Domek s vyhlídkovou terasou a nárožní věžičkou se nachází na okraji města na kopci Vinice. Postavil ho v roce 1906 architekt Karel Fiala (1862-1939). Tento blatenský rodák působil za prezidenta Masaryka ve funkci stavitele Pražského hradu, spolupracoval s Josefem Mockerem, Kamilem Hilbertem, Jože Plečnikem i Pavlem Janákem. Vypracoval první stavebně historické průzkumy Pražského hradu i jiných historických staveb v Praze. V Blatné navrhl budovu školy, stavěl budovu radnice, okresního zastupitelství, záložny.

Vilu Fiala postavil Karel Fiala pro svého bratra Teodora, místního řezníka a hostinského. Domek se stal vycházkovým cílem obyvatel města, hrál se tu kuželník, pořádal ohňostroj. Později sloužil domek k rekreaci a postupně chátral. Od roku 2004 ho vlastní obec. Zakoupila jej společně s navazujícím lesem, ze kterého zamýšlí vybudovat lesopark. Domku se zahradou se naopak chtělo zbavit a v červnu 2016 vyhlásilo záměr prodeje.

Na historickou a památkovou hodnotu nemovitostí upozornil místní spolek navíc z.s. Navrhl městu alternativu prodeje spočívající v neziskovém využití místa. Chce z vily dobrovolnickými silami budovat zázemí pro vznikající lesopark, vyhlídku s občerstvením. Pro zahradu navrhuje postupné vybudování růžové zahrady, ve které bude prezentován odkaz Jana Böhma, pěstitele a šlechtitele růží, který za první republiky proslavil Blatnou po celém světě. Dnes tuto slavnou minulost město nijak nepřipomíná. Myšlenka spolku zaujala veřejnost a získala podporu nejen blateňáků, ale i přespolních. Nadace Via podpořila činnost spolku Rychlým grantem.

Záměr města nemovitosti prodat zvrátilo ale až zahájení řízení o prohlášení stavby a zahrady kulturní památkou na ministerstvu kultury. Město se rozhodlo vyčkat, jak toto řízení dopadne, zatím ale stále zastává názor, že se chce nemovitostí zbavit. Spolek navíc z.s. pokračuje v aktivitách na podporu zachování vily v majetku obce a jejího postupného zpřístupňování pro veřejnost. Kromě dobrovolnického sběru odpadků a kulturního programu v komunitním centru navazuje také spolupráci se studenty architektury, zahradnictví, místními lidmi a dalšími odborníky, kteří nabídli svou pomoc na realizaci projektu.

Pokud získají i podporu vedení města, bude mít Blatná šanci získat v nový lákavý turistický a vycházkový cíl.

Plánované akce:
neděle 26. 2. 15:00 Architekt Karel Fiala, přednáška, Kavárna Komunitn centrum, Blatná
sobota 18. 3. 15:00 Rozárium v Blatné, přednáška a debata, Kavárna Komunitní centrum, Blatná
neděle 23. 4. 15:00 Nový život památek, debata, Kavárna Komunitní centrum, Blatní

> www.vilafiala.cz
> www.facebook.com/krckovnablatna/
0 komentářů
přidat komentář