Státní opera se může opravovat, ÚOHS zamítl stížnost

Vložil
ČTK
20.02.2017 17:10
Praha

Praha - Národní divadlo dnes uzavřelo smlouvu se zástupci společnosti Hochtief na rekonstrukci Státní opery Praha. ČTK to řekl mluvčí divadla Tomáš Staněk. Firma vyhrála výběrové řízení s nejnižší nabídkou 857,6 milionu korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v pátek zamítl návrh na předběžné opatření, které podalo ve výběrovém řízení neúspěšné konsorcium Opera 2016. "Národní divadlo předá společnosti Hochtief v řádu dní staveniště, aby rekonstrukce mohla začít bez prodlení," uvedl mluvčí.


"Mohu potvrdit, že ÚOHS zamítl v minulém týdnu návrh na vydání předběžného opatření. Prvostupňové řízení ve věci stále probíhá, úřad dosud nebyl zadavatelem informován o uzavření smlouvy," uvedl dnes mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Budovy Státní opery jsou zavřené přes půl roku, podle původních plánů se mělo začít stavět loni na podzim. Oprava má podle dřívějších plánů trvat 27 měsíců. Program této a příští sezony se odehrává na náhradních místech.

"Jsem rád, že zahajujeme rekonstrukci v situaci, kdy je zajištěn provoz Státní opery v Hudebním divadle Karlín i na dalších scénách Národního divadla. (...) Těšíme se do nové budovy a už teď přemýšlíme o jejím programu,"
uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian.

"Poslední větší rekonstrukce Státní opery proběhla v 70. letech minulého století a současný stav budovy a jejího vybavení tomu odpovídá," řekl předseda představenstva společnosti Hochtief Tomáš Bílek. Společnost v minulosti opravovala památník na pražském Vítkově, klášter Broumov či barokní hospital Kuks, který byl loni oceněn v soutěži Stavba roku ve své kategorii.

ÚOHS zahájil správní řízení na návrh sdružení Společnosti Opera 2016 v čele s Metrostavem, které v soutěži neuspělo. Spolu s Metrostavem byly mezi firmami, které se obrátily na ÚOHS, firmy Průmstav, Geosan Group a PSJ.

Vítěze tendru vybralo před loňskými Vánocemi Národní divadlo na základě doporučení vládou jmenované hodnotící komise. "Vyhodnocení veřejné zakázky probíhalo v souladu se všemi zákonnými nároky a v optimálních lhůtách. Všichni uchazeči o tuto veřejnou zakázku splnili kvalifikační předpoklady a nikdo nebyl ze soutěže vyloučen," uvedl již dříve Staněk.

O rekonstrukci opery se mluví léta. Cena, kterou za ni má stát zaplatit, rostla. Při vyhlašování soutěže loni v únoru se odhadovala přibližně na miliardu korun. Pod tuto sumu se v tendru dostali ještě tři uchazeči, další tři ji překročili. K těm patřila i společnost Opera 2016. Financování generální rekonstrukce zajišťuje program Péče o národní kulturní poklad.

Rekonstrukce budovy, která prošla většími úpravami naposledy v 70. letech minulého století, by neměla přesáhnout 27 měsíců. Rekonstrukcí projde celá budova opery, včetně jejího zázemí, které se nachází v prostorách bývalého Federálního shromáždění a okolních venkovních prostor. Hlediště dostane nové sedačky, nová bude jevištní technologie i točna pod jevištěm. Úpravám se nevyhne ani půltunový lustr. Nemalou částí oprav budou restaurátorské práce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články