Kostel v Sazovicích byl zkolaudován

Vložil
Tisková zpráva
20.02.2017 10:50
Marek Jan Štěpán
Atelier Štěpán



Dlouho očekávaný kostel v Sazovicích byl zkolaudován. Záměr postavit zde kostel trvá od roku 1935, až v posledních pěti letech však došla tato myšlenka naplnění. Kostel bude zasvěcen českému světci svatému Václavu. Ostatně s tímto světcem má stavba více spojitostí, včetně tvarového odkazu na románské stavby z doby života knížete. Tvar kruhu je i blízký soudobé liturgii. Ta chápe shromáždění věřících okolo obětního stolu jako připomínku Poslední večeře Ježíše s apoštoly, což bude možné uvnitř zažít.

Kostel stojí v těžišti obce v přirozeném zálivu zástavby u křížení cest. Tento prostor byl dostatečně? veliký pro umístění této občanské stavby a dá se říct, že stavba zakotvila okolní veřejný prostor v čase. Kostel je podle slov autora poeticky minimalistický. Nejen vnější vzhled, ale i interiér je jednoduchý, soustředěný, usebraný a čistý, aby návštěvníkům přinesl pocit ztišení a klidu. V kostele bez vizuálního smogu by měli příchozí vnímat klid a uvědomovat si své nitro. Klidu a intimitě? prostoru napomáhá světlo, které prostory osvětluje přes boční zářezy ve stěnách, zároveň? díky pozici těchto zářezů nejsou rušeni pohledy do okolí. Jak je vidět na vidět na fotografii ze zimního večera, kostel vypadá jako z vosku. 

Kostel sv. Václava navrhnul architekt Marek Štěpán, který má v sakrálních stavbách největší renomé u nás. Spolku pro výstavbu kostela sv. Václava v Sazovicích pomohl od výběru místa, přes architekturu až po teologicko-umělecký koncept stavby. K uměleckému kurátorství a později i ztvárnění byl přizván Vladimír Kokolia. Nyní probíhají práce právě na bronzových kresbách. Ještě v tomto roce  je předpokládáno vysvěcení  a uvedení kostela do provozu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články