Správa železnic chystá opravu nádražních budov v Ústeckém kraji

Vložil
ČTK
20.02.2017 08:10
Teplice

Teplice - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje rekonstrukci výpravních budov v Ústeckém kraji. Nejnákladnější a nejnáročnější bude oprava památkově chráněné budovy hlavního nádraží v Teplicích. Práce by mohly začít za dva roky. ČTK to řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.


Opravy se už letos dotknou nádraží v Litoměřicích, Děčíně, Chomutově, Rumburku nebo Bílině. "Zpravidla se bude jednat o výměnu oken a dveří, opravy střech, fasád," uvedla Šubová. Na opravy SŽDC vydá zhruba 36,5 milionu korun.

Komplexní rekonstrukce výpravních budov se letos budou připravovat. Mezi největší patří opravy nádraží v Teplicích, Mostě, Roudnici nad Labem, Benešově nad Ploučnicí, Krásné Lípě a Bílině. "Na rekonstrukci těchto nádraží předpokládáme náklady až ve výši 497 milionů korun," řekla mluvčí.

Největší podíl z plánované téměř půlmiliardy je určen na teplickou památkově chráněnou výpravní budovu. Odhad nákladů je zatím přes 200 milionů korun. "Projekt bude konzultován s památkáři a reálný termín zahájení prací je v roce 2019," uvedla mluvčí. Původní novorománská stavba pochází z roku 1858. Nádraží se postupně rozšiřovalo o další budovy a na přelomu století už nesloužilo jen dopravě, ale v jednom ze sálů se například konaly plesy.

Rozsahem stavby i částkou se řadí rekonstrukce teplické výpravní budovy mezi největší projekty po pražském, pardubickém a plzeňském hlavním nádraží.

V Teplicích se bude opravovat fasáda, střecha, instalace, interiér a provozní i komerční prostory. Ty jsou v Teplicích velmi rozlehlé a o jejich využití bude SŽDC podle Šubové jednat se se zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.
0 komentářů
přidat komentář

Související články