Mnichovo Hradiště opraví budovu radnice

Vložil
ČTK
20.02.2017 08:00
Mnichovo Hradiště

foto, ŠJů, Wikimedia Commons
Mnichovo Hradiště - Mnichovo Hradiště chce letos začít s opravou budovy radnice. Náklady se budou pohybovat kolem osmi milionů korun. Město chce práce rozdělit do dvou etap, z nichž jednu dokončí ještě letos. V rámci první etapy nechá město zrestaurovat původní fasádu severního a jižního průčelí. Oprava má začít v dubnu, řekla ČTK projektová manažerka mnichovohradišťské radnice Martina Kulíková.


K účasti na projektu byli přizváni restaurátoři, kteří v minulých měsících společně s památkáři zmapovali veškerá poškození na fasádě a výzdobě radnice. V rámci oprav bude odstraněna vrstva starých nátěrů, budou vyčištěny sochy a opraveny trhliny na sgrafitech či sochách.

Na první etapu rekonstrukce radnice má město z letošního rozpočtu vyčleněno 3,5 milionu korun. Vedení doufá, že se podaří získat dotaci od ministerstva kultury. Hotovo má být v říjnu.

Mnichovo Hradiště letos nechá opravit i historický vstup do radnice, kterým procházejí lidé do divadla nebo do obřadní síně. Město chce vstupu vrátit slavnostní a reprezentativní ráz. Vestibul bude vymalován na bílo, budou vyměněny dveře, nové budou z masivního dubu se skleněnými tabulemi, které do vestibulu přivedou osvětlení. Horní část dveří bude nově zakončena obloukem. Na stěnách má vzniknout časová osa zachycující významné události spojené s městem i jeho obyvateli, jejíž autorkou bude architektka Zuzana Koňasová.

Ve vestibulu bude ještě před začátkem prací proveden průzkum, jestli strop neukrývá zakrytou a zapomenutou malbu. Město počítá s náklady na opravu vestibulu ve výši 1,5 milionu korun.

Příští rok chce vedení města opravit východní průčelí a věž radnice. To by mělo stát zhruba tři miliony korun. Tato akce ale ještě není jistá. "Bude samozřejmě záležet na tom, zda peníze budou odsouhlaseny zastupitelstvem v rozpočtu na další rok," řekla Kulíková.

Mnichovohradišťská radnice je postavena ve stylu novoresance, vznikla koncem 19. století. Tvoří jednu z dominant města, a to i díky svému netypickému umístění do středu centrálního náměstí. Mnichovo Hradiště má zhruba 8500 obyvatel. Letos hospodaří s příjmy a výdaji ve výši 187 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články