Stavba nového krytého bazénu v Opavě může začít příští rok

Vložil
ČTK
09.02.2017 14:55
Opava

Opava - Stavba nového krytého bazénu v Opavě by měla začít příští rok na jaře. Město nyní nechává vypracovat projektovou dokumentaci pro stavební povolení, náklady na stavbu odhaduje na 340 milionů korun. Projekt bude zahrnovat spolu s plaveckým bazénem i tobogány. Novinářům to dnes řekl primátor města Radim Křupala (ČSSD). Nynější bazén dosluhuje, blíží se havarijnímu stavu a město nevylučuje, že bude za několik let zbourán.


"Nyní se dokončuje územní řízení. Vybrali jsme už i dodavatele projektové dokumentace pro stavební povolení. To by mělo být vydané do konce letních prázdnin. Pak necháme vyhotovit finální projekt pro samotnou stavbu," řekl primátor. Dodal, že samotná stavba by měla začít v první polovině příštího roku.

Odhadované náklady okolo 340 milionů korun by radnice ráda snížila soutěží stavebních firem. "V současné době projekt počítá se stavbou tobogánů. To ale v maximální verzi. Ta může být nakonec menší. Chceme dodržet cenu," doplnil Křupala.

Současný bazén stojí téměř ve středu města a některým obyvatelům se jeho přemístění do okrajové části nelíbí. Obávají se zhoršené dostupnosti. Jiní naopak vítají, že se z frekventované komunikace přesune do klidnější lokality Opavy.

O novém bazénu se ve městě mluví delší dobu. Před lety vznikla první studie, podle které měl být bazén na dvě patra a k němu tobogány. Nyní si radní nechali studii přepracovat, aby snížili náklady. Podle současných plánů města by měl být objekt jednopatrový, s jedním plaveckým bazénem o délce 25 metrů a s osmi drahami. Stejně velký by měl být i rekreační bazén s vodními prvky, jako jsou trysky a divoká řeka. Součástí objektu by měly být sauny, masážní sprchy či bufet.

Pro veřejnost by se nový bazén mohl otevřít na konci roku 2019. Do jeho otevření bude dál v provozu nynější městský bazén. Co s ním bude poté, se podle primátora zatím neví. "Samotné bazénové vaně končí životnost za čtyři roky. Její oprava by stála 20 milionů korun," řekl primátor. Dva podobné areály ale město nebude chtít. V úvahu proto přichází demolice starého bazénu a využití lukrativního pozemku v centru města jiným způsobem.

Představitelé magistrátu zvažovali také rekonstrukci nynějšího bazénu a jeho rozšíření o rekreační část. Projekt by vyšel na 140 milionů korun. "Přestavba by byla nákladná, proto jsme začali mluvit o úplně nové stavbě," dodal už dříve primátorův náměstek Dalibor Halátek (Změna pro Opavu).
0 komentářů
přidat komentář

Související články