Památkáři za rok začnou s obnovou historické zahrady Pernštejna

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
09.02.2017 12:45
České Budějovice

Nedvědice - Památkáři patrně v příštím roce začnou s obnovou historické zahrady hradu Pernštejn u Nedvědice na Brněnsku. Rozsáhlý areál leží ve svahu a od 19. století chátral. Celkem 117,5 milionu korun půjde na opravu díky evropské dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, řekli dnes zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) novinářům. Dnes byl projekt slavnostně zahájen za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Pernštejn patří k perlám mezi gotickými hrady. Na přelomu 18. a 19. století hrad doplňovala unikátní barokní zahrada ve svahu pod hradem, šlechta ale později na její údržbu neměla peníze. Stát ji nyní chce obnovit. "Máme projekt finančně ohodnocen na 117 milionů a opravena bude zahrada do konce roku 2020," uvedla ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naděžda Goryczková.

Památkáři mají hotový projekt ke stavebnímu povolení. Letos chtějí ve výběrovém řízení vybrat firmu, která opravu udělá. Podle Goryckové by se projekt bez peněz z Evropské unie realizovat nepodařilo. Pernštejn památkáři vnímají jako nejpohádkovější z českých hradů, o barokní zahradě však většina návštěvníků neví.

"Projekt obnovy je prvním financovaným z IROP na Moravě. Jsme strašně rádi, že tento projekt uspěl, vnímáme to jako obrovský dluh vůči zahradnímu umění, které je stále trochu opomíjeno," uvedla Gorycková.

Pernštejnská vrchnostenská zahrada začala chátrat v 19. století. Její údržba byla již v té době poměrně nákladná. Po roce 1945 byl celý areál znárodněn. V následných desetiletích zahrada zcela zpustla, mimo jiné proto, že nepatřila ke zpřístupněným částem areálu.

Rekonstrukci potřebují například cesty a stezky protínající zahradu. Zdobí ji Čínský pavilon, Obelisk, altány, lázně a rybník. Součástí projektu je znovuvybudování vodních rozvodů pro bazény a vodotrysk. Samostatným prvkem s nutnou potřebou statického zabezpečení je takzvaná Komtesčina zahrádka nad lesoparkem a dvěma altány.

Náročnosti oprav podle kastelána hradu Jakuba Zdeňka Škrabala odpovídá i výsledná částka. "Nakonec neopravíme všechno, například skleníky, ale lidé by měli vidět vizi, jak to vypadalo kolem roku 1805, kdy byly zahrady v naprostém rozkvětu a patřily k nejhezčím na Moravě," uvedl Škrabal.

Pernštejn patří k nejstarším a nejnavštěvovanějším hradům na Moravě. Loni ho navštívilo 113.423 lidí. Zájem o něj vzrůstá. V zahradách bude v roce 2020 nový prohlídkový okruh. Jejich existence je spojena s investicemi barona Schröffela na přelomu 18. a 19. století. Dobový inventář uvádí, že v areálu bylo 588 ovocných stromů a pestrý sortiment exotických rostlin ve sklenících.
0 komentářů
přidat komentář

Související články