Jednání o převodu Invalidovny za půl roku příliš nepokročilo

Vložil
ČTK
06.02.2017 11:40
Praha

Praha - Půl roku po neúspěšné dražbě barokního areálu Invalidovny není zřejmé, zda a kdy bude převeden na Národní památkový ústav (NPÚ). Přesun majetku z jedné státní organizace na druhou za šest měsíců příliš nepokročil. Ministerstvo kultury ihned po deklaraci NPÚ, že má zájem o využívání objektu, jeho snahu podpořilo. Nyní říká, že až v březnu bude jednat s ministerstvem financí o hledání zdrojů financování. Rekonstrukce přijde na stamiliony korun. Invalidovna je navržena na národní kulturní památku.


Prohlášení národních kulturních památek schvaluje vláda, podle informací ČTK by se na program jednání mělo 18 navržených památek dostat do konce února. Pokud by se objekt stal národní památkou, pro jeho komerční využití by to bylo spíše překážkou. Nová dražba se ale pravděpodobně nepřipravuje.

Mluvčí NPÚ Jan Cieslar ČTK řekl, že ústav s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který Invalidovnu nyní spravuje a chtěl ji prodat, stále o převodu jedná. Podrobnosti nechce komentovat.

"Čekáme na doplnění žádosti že strany NPÚ tak, abychom žádost mohli podle zákona vyhodnotit," sdělil ČTK mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. Mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánkovvá dodala, že ministerstvo "konzistentně podporuje převod Invalidovny na NPÚ".

Podle ministerstva kultury se uskutečnila četná jednání všech čtyř uvedených institucí. "Nyní jsou řešeny technické záležitosti, které požaduje ÚZSVM, zejména zajištění financování. Proto se plánuje na březen jednání s ministerstvem financí, kde budou projednány konkrétní možnosti nalezení zdrojů financování, případně revitalizace objektu," řekla Cigánková. Rekonstrukci Invalidovny by pravděpodobně musel platit NPÚ, není ale zřejmé, zda by se o peníze na ni rozšířil rozpočet MK. Opravy sídel národních kulturních institucí se nyní hradí z Programu péče o národní kulturní poklad; NPÚ v něm však nefiguruje a dosud nebyl ani mezi institucemi, o něž by se program mohl rozšířit.

NPÚ o historický objekt projevoval zájem již před termínem dražby. Oficiálně však o převod projevil zájem až po dražbě, do níž se loni v srpnu nikdo nepřihlásil. Vyvolávací cena byla 637,7 milionu korun.

Podle vedení NPÚ i některých akademických pracovníků či občanských iniciativ by rozsáhlý objekt v Karlíně měl zůstat v rukou státu a mělo by se pro něj hledat nové využití. Památkáři po dražbě uváděli, že chtějí barokní areál otevřít veřejnosti i využít jako sídlo ústavu, případně jako sídlo některých dalších příspěvkových organizací ministerstva kultury i dalších resortů. Rekonstrukce Invalidovny by mohla podle některých odborníků v případě generální opravy stát až 2,5 miliardy korun.

Invalidovna dříve patřila armádě, byly v ní i archivy dalších institucí, ale po poničení povodní a přestěhování archivů armáda objekt označila za nepotřebný. Areál je kulturní památkou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články