Soutěž na sídlo Lesů ČR vyhráli architekti Chybík a Krištof



Hradec Králové - Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na návrh dřevěného sídla státního podniku Lesy České republiky (LČR) se stal brněnský ateliér Chybik+Kristof architektů Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa. ČTK to dnes potvrdila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. V soutěži bylo 42 návrhů. Nové sídlo bude v Hradci Králové ve stejné lokalitě jako nynější ředitelství podniku.

Odhad nákladů na výstavbu sídla, parkoviště a veřejného parku podle Lesů ČR činí 470 milionů korun bez DPH. Půjde-li vše podle plánu, mohlo by být nové ředitelství LČR hotovo v roce 2020. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, podnik ročně vykazuje zisk v miliardách korun.

Vítězství v soutěži na sídlo Lesů ČR Chybík ve vyjádření pro ČTK postavil na roveň jejich úspěchu s českým pavilonem na světové výstavě Expo 2015 v italském Miláně. Milánský pavilon podle návrhu Chybíka a Krištofa na Expu získal bronzovou medaili za architekturu. Brněnský ateliér v soutěži Lesů ČR uspěl v konkurenci autorů z USA, Francie, Španělska či Rakouska, uvedl server ihned.cz, který na výsledky soutěže dnes upozornil.

Tvůrci svůj návrh pro Lesy ČR nazvali Lesy v lese. Budova při něm z centrálního prostoru jakoby vrůstá do lesa a les do budovy. Dům má pět ramen, která navazují na reprezentativní foyer se vstupem. Každé rameno představuje jednu správní jednotku podniku. Střechy dvoupodlažních objektů budou porostlé zelení, v jejich okolí bude les. "Uvnitř bude jen minimum chodeb. Celá stavba by měla být kombinací jednoho velkého 'open spacu' a buňkových kanceláří. Ty bude možné díky mobilním stěnám variabilně stavět, odstraňovat a upravovat podle potřeby," citoval ihned.cz Ondřeje Chybíka.

Na druhé místo porota vedená Dorte Mandrup-Poulsenovou z Dánska zařadila návrh pražského Atelier bod architekti. Třetí místo získala pražská společnost DAM architekti. Vítězný návrh získá odměnu 1,55 milionu korun, druhý 930.000 korun a třetí 620.000 korun. Vítěz soutěže by podle podmínek tendru měl od Lesů ČR získat zakázku na zpracování všech stupňů projektové dokumentace a na výkon autorského dozoru. Předpokládanou hodnotu celé soutěže Lesy ČR vyčíslily na 39,7 milionu korun bez DPH.

Detaily k soutěži a oceněným projektům Lesy ČR zveřejní ve středu 1. února na tiskové konferenci v Hradci Králové. Následně oceněné návrhy představí veřejnosti na výstavách v hradecké Studijní a vědecké knihovně a v Knihovně města Hradec Králové.

Nové sídlo by mělo být podle dřívějších vyjádření Lesů ČR ukázkou využití dřeva ve stavebnictví i obnovitelných zdrojů energie. V Česku podle Lesů ČR obdobný administrativní objekt ze dřeva asi pro 200 pracovníků dosud nestojí.

Nové centrum by mělo nahradit nevyhovující budovu z panelů ze 70. let minulého století. Objekt, který byl v minulosti sídlem Východočeských státních lesů, je podle LČR staticky nestabilní, není zateplený, nemá vzduchotechniku a většina kanceláří již dnešním standardům nevyhovuje.

Lesy ČR v Hradci Králové sídlí od svého vzniku 1. ledna 1992.
26 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
upadek soutezi v cechach
eternity
30.01.17 11:40
naprostý souhlas
raval
01.02.17 01:08
reakce na eternity
reakce z hradce
02.02.17 12:22
reakce na eternity....
Tomáš Veselý
02.02.17 09:17
Už mě má...
Winter
02.02.17 11:43
zobrazit všechny komentáře

Související články