Kolín získal 90 milionů na opravu okolí Chrámu sv. Bartoloměje

Vložil
ČTK
27.01.2017 15:45
Kolín

Kolín - Kolín dnes získal téměř devádesátimilionovou evropskou dotaci na opravu okolí Chrámu sv. Bartoloměje. Radnice vyhlásí výběrové řízení na zhotovitele prací, věří, že soutěž cenu ještě sníží. Dotace pokryje 90 procent nákladů. Pokud půjde vše podle plánu, práce začnou na jaře a potrvají zhruba rok a půl. Novinářům to dnes řekli představitelé města.


"Na získání dotace jsme pracovali asi rok a půl, v průběhu jsme byli z žádosti o dotaci vyloučeni, potom zase vráceni a dnes se potvrdilo, že jsme byli vráceni oprávněně," řekl místostarosta Kolína Michael Kašpar (STAN). Dotace je z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) na revitalizaci památek.

Město nechá vyměnit dlažbu, veřejné osvětlení, doplní mobiliář a důkladně zrekonstruuje budovy zvonice, kostnice a staré školy. "Zásadní pro nás je, že projekt byl vypracován pro celé okolí chrámu. Obnovy se dočká mimo jiné i stará škola, kam umístíme repliku třídy z 18. století," řekl již dříve Kašpar.

Nad rámec projektu a dotace město také nechá revitalizovat parkány pokryté zelení a vybuduje nový vstup, a to pomocí točitého schodiště z ulice Politických vězňů. "Zelené parkány už nejsou součástí kulturní památky, proto se na ně dotace ani nemůže vztahovat," řekl Kašpar. Náklady na opravu parkánů a vybudování nového průchodu se podle Kašpara odhadují na šest až sedm milionů korun.

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně je významnou gotickou sakrální stavbou. Vybudován byl ve druhé polovině třináctého století ve formách rané gotiky. Z této stavební fáze se dochovalo trojlodí s dvojicí osmibokých západních věží. Ve čtrnáctém století byl pak Petrem Parléřem vybudován zcela nový, vysoký, katedrální chór s věncem kaplí. Na začátku 16. století byla přistavěna zvonice. Kostel je na seznamu národních kulturních památek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články