Chátrající zámek ve Zdislavicích zřejmě po letech čeká oprava

Vložil
ČTK
25.01.2017 17:05
Praha

Troubky-Zdislavice (Kroměřížsko) - Chátrající zámek ve Zdislavicích na Kroměřížsku změnil po letech majitele. Koupila ho společnost Chapel Invest z Modřic u Brna, která v regionu již vlastní a opravuje zámek v Morkovicích. ČTK to řekla starostka Troubek-Zdislavic Marie Šestáková a transakci za Chapel Invest potvrdil správce majetku firmy Petr Mísař.

Majitel je původem Rakušan a má k tomuto místu vztah díky spisovatelce Marii von Ebnerové - Eschenbachové. "V německy mluvících zemích je vnímána podobně jako u nás Božena Němcová," řekl dnes ČTK Mísař. Německy píšící spisovatelka a rodačka ze Zdislavic pocházela z rodu Dubských z Třebomyslic, kterým zdejší zámek patřil. Pohřbena je v rodinné hrobce nedaleko něj.

Zámek samotný byl postaven na místech kamenné tvrze koncem 17. století. Do dnešní podoby byl upraven hrabětem Dubským ve 40. letech 19. století. Zámek podle Mísaře získal v první polovině 20. století jeden z ředitelů Baťových závodů Josef Hlavnička. Po roce 1948 ale rodina odešla do Brazílie, zámek byl komunisty znárodněn a byl v něm ústav pro mentálně postižené.

Ještě v roce 1999 jich tam žilo 90, další rok se přesunuli jinam. Rodina Hlavničkova zámek po roce 1990 získala v restituci zpět, stát jí platil za umístění ústavu nájem. Po odchodu mentálně postižených byl zámek prázdný a chátral. Dlouho byl v nabídce realitních kanceláří, až do loňského července. Mísař cenu nechtěl komentovat. Zámek byl nabízen asi za 20 milionů korun.

V zámku jsou původní dvě schodiště a velký sál. V každém patře je asi 20 pokojů a sociální zařízení. K zámku přiléhá velký park se vzácnými stromy. "Byl v dezolátním stavu. Všechno jsme již vyčistili, na půlce parku je nové oplocení, zaseli jsme i trávu. Letos chceme park i oplocení dodělat," uvedl Mísař. Poté přijde na řadu oprava zámku. Podle Mísaře jeho stav odpovídá tomu, že v něm léta nikdo nebydlel a netopil.

"Příští rok chceme opravit střechu, kde jsme zatím jen zadělali největší díry. Potom budeme zámek postupně dávat dohromady. Něco se také musí udělat s vlhkostí," dodal Mísař. Podle něj je nyní předčasné mluvit o využití zámku. Určitě tam ale bude nějaká připomínka Marie von Ebnerové - Eschenbachové, dodal Mísař.

Obec by podle Šestákové byla ráda, kdyby se podařilo park i zámek zpřístupnit veřejnosti. Podle Mísaře to v nejbližší době možné nebude. Spisovatelčinu hrobku, která také nebyla v dobrém stavu, postupně obnovuje obecně prospěšná společnost Czech National Trust. Práce chce dokončit do roku 2020. Podle starostky je pozitivní, že se o léta chátrající památky začal konečně někdo starat. "Znamená to pro nás hodně," uzavřela starostka Troubek-Zdislavic.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zámek Zdislavice
Black
14.05.22 02:32
zobrazit všechny komentáře

Související články