Celé Národní muzeum bude po opravě přístupné do půlky roku 2020

Vložil
ČTK
24.01.2017 19:40
Praha

Josef Schulz

Praha - Všechny expozice Národního muzea v Praze se po generální rekonstrukci otevřou do poloviny roku 2020. Ke 100. výročí vzniku Československa příští rok v říjnu skončí stavba a v historické budově se otevře velká česko-slovenská výstava. Novinářům to dnes při kontrolním dni řekl ředitel muzea Michal Lukeš. Do poloviny roku 2019 budou pro veřejnost zpřístupněny přírodovědecké expozice a o rok později i historické expozice v Nové budově, řekl na dotaz ČTK.


Po otevření bude historická budova zpřístupněna z 90 procent svých prostor. Lukeš uvedl, že vstup do budovy i pohyb po ní bude umožněn také tělesně postiženým, expozice budou rovněž vstřícné ke sluchově i zrakově postiženým lidem. Kanceláře pracovníků muzea se přesunou do vedlejší budovy. V historické budově se sice nebude zásadně měnit její původní dispozice, přesto pro návštěvníky dozná několika změn.

Nový prostor pro velké exponáty muzeum získá zastřešením obou nádvoří. Vznikne tak i místo pro kavárnu, koncerty a společenské akce. Zpřístupněna bude kupole budovy s výhledem na celou Prahu. Koncept historicko-přírodovědného muzea propojí obě budovy, muzeum bude mít několik návštěvnických okruhů. Zatím se k Nové budově muzea, objektu někdejšího Federálního shromáždění, při rekonstrukci buduje tunel.

Staveniště si dnes prohlédli předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Spolu s novináři procházeli po stavbě po červených kobercích, které kdysi zdobily dvoranu a dnes tlumí prašnost. Interiér budovy je kvůli tlumení otřesů obedněný dřevotřískou, muzeem zní sbíječky a venkovním výtahem se vozí lidé i materiál. Z nádvoří lze vidět, jak se pod historickou budovou a magistrálou hloubí podzemní spojovací cesta do Nové budovy. V sálech pracují restaurátoři v typickém záklonu na stropních malbách, práce na venkovních plastikách kvůli mrazu dočasně ustaly.

"Jsme asi v poločase stavby, uplynulo necelých 20 měsíců, co jsme stavbu předali stavební firmě. Je to velice náročná stavba, myslím, že je to jedna z nejnáročnějších staveb, která v České republice probíhá, ať už velikostí, tím, že třetina prací jsou speciální památkářské práce na národní kulturní památce, i tím, že leží ve středu Prahy," řekl Lukeš.

Uvedl, že se mu daří udržet rozpočet stanovený v tendru na přibližně 1,6 miliardy korun. "Jsme celkem úspěšní, co se týká víceprací, na nich jsme povolili vyplatit navíc 16 milionů korun, zároveň téměř o deset milionů byly ´méněpráce´, to je rozdíl šest milionů korun," uvedl.

"Národní muzeum nikdy od svého postavení neprošlo komplexní rekonstrukcí, je to poprvé v historii, kdy jeho historická budova prochází rozsáhlou rekonstrukcí," připomněl Sobotka. "Jsem přesvědčený, že budova bude nádherná. (...) Už dnes jsme mohli vidět fragmenty toho, jak třeba bude vypadat nová fasáda, jak vypadají rekonstruované stropy. Otevření Národního muzea bude jednou z důležitých událostí roku 2018," řekl premiér, který při rozhodování o generální opravě muzea v roce 2006 byl ministrem financí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články