Slovinský architekt Josip Plečnik se narodil před 145 lety

Vložil
ČTK
22.01.2017 09:55
Čelákovice

Josip Plečnik

Lublaň/Praha - Slovinský architekt Josip Plečnik, který se narodil před 145 lety, 23. ledna 1872, vytvořil na základě svých zkušeností se secesí a moderním expresionismem zcela specifický osobní styl. V Čechách je znám hlavně jako architekt úprav Pražského hradu. V tuzemsku působil nejdřív jako pedagog, později přijal nabídku prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka k angažmá na Hradě.


Plečnik se podílel také na úpravách letního prezidentského sídla v Lánech. Podobě české metropole výrazně přispěl i svým kostelem Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Kostel, který tvoří dominantu horních Vinohrad, bývá považován za nejvýznamnější sakrální stavbu dvacátého století na území Čech.

Svými projekty, ve kterých se vyhýbal pokusům o slovanský folklór, si Plečnik znepřátelil české nacionalisty, ale ochrannou ruku nad ním držela Masarykova rodina. Po roce 1930 nacionalistické útoky ještě zesílily a objevovaly se nenávistné články s titulky typu "cizák ničí posvátné sídlo českých králů". Poté, co ho nemocný Masaryk již nemohl dále hájit, Plečnik práci na Hradě opustil. Údajně za ni nevzal žádný honorář; říkal, že tento úkol považuje za největší poctu.

V Lublani poté Plečnik vybudoval školu architektury a výrazně ovlivnil urbanistické řešení města. Zemřel 7. ledna 1957.
0 komentářů
přidat komentář

Související články