Marcela Steinbachová : Práce pro Kruh a Skupinu

Zdroj
FA VUT
Vložil
Tisková zpráva
11.04.2017 09:00
Marcela Steinbachová
Skupina

V úterý 11. dubna 2017 se v 17:00 hodin v místnosti A310 uskuteční na Fakultě architektury VUT v Brně, Poříčí 5 přednáška architekty Marcely Steinbachové, která v loňském roce získala za svoje dlouhodobé aktivity ocenění Architekt roku. Přednáška je otevřena všem zájemcům na fakultě i široké veřejnosti.

Marcela Steinbachová (*1975 Praha) vystudovala bakalářské studium humanitní vzdělanosti na FF UK v Praze (1993–1997), navštěvovala Ateliér A1 Martina Rajniše a Jiřího Stříteckého na VŠUP Praha (1996–2000) a absolvovala Školu architektury Emila Přikryla na AVU Praha (1998–2003). V říjnu 2016 dokončila doktorandské studium tamtéž.
Zúčastnila se semestrální stáže na Cooper Union v New Yorku, na Univerzitě užitých umění ve Vídni a Letní školy architektury v Salcburku. V roce 2001 založila  projekt o architektuře Kruh (dnes spolek Kruh) a v roce 2011 úspěšný celorepublikový festival Den architektury. Hlavním cílem projektů Kruhu je pokusit se veřejnosti představit kvalitní a současnou architekturu, otevřít ji pro smysluplnou diskusi a umožnit dialogy mezi autory a obyvateli měst a obcí. Od založení Kruhu a festivalu Den architektury se věnuje od počátků a neustále rozvíjí jejich aktivity. Vrcholem snah Kruhu byl dlouhodobý projekt s prestižní švýcarskou fakultou architektury ETH Curych, letos druhým rokem Kruh představuje českému publiku cyklus Architektky. Den architektury je založen na procházkách po architektuře s architekty a teoretiky a je letos obohacen o filmový festival o architektuře. Aktivity Kruhu jsou formou textů a rozhovorů s přizvanými architekty vydávány v sbornících Texty o architektuře, které Marcela Steinbachová připravuje. Aktivity Kruh+ se věnují vzdělávání dětí a mládeže.
Od roku 2003 provozuje vlastní architektonickou praxi, v roce 2007 založila architektonické sdružení Skupina. Navrhla například Centrum Franze Kafky v Praze (společně se S. Hollem), expozici Historie dopravy v NTM v Praze (společně s M. Rusinou), rekonstrukci kin Aero a Světozor v Praze, divadlo Komorní scéna Aréna, dřevostavbu do švýcarského Mohren (společně s M. Rusinou), výstavu Pokoje-možnosti prostoru (společně s B. Škaloudovou) a expozici v Ostravském muzeu.
Je stálou spolupracovnicí redakce a členkou redakční rady časopisu ERA21. Pracovala jako odborný asistent na Škole architektury pražské AVU a jako členka pracovní skupiny ČKA. Žije architekturou, literaturou, filmy a cestováním.
V roce 2016 získala cenu Architekt roku a cenu za výjimečný počin v rámci České ceny za architekturu za práci v Kruhu. V letošním roce bude kurátorkou Ročenky české architektury 2017 iniciované od roku 1999 nakladatelstvím Prostor.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články