Karlovarský stavební úřad pochybil, míní ombudsman

Vložil
ČTK
22.09.2006 10:40
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovarský stavební úřad podle ombudsmana Otakara Motejla pochybil, když dodatečně legalizoval černou stavbu na Mattoniho nábřeží. Veřejný ochránce lidských práv také namítá, že úředníci měli zasáhnout i proto, že dům je ve špatném stavu, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) v regionální příloze.

    Změnu stavby lze podle příslušného paragrafu stavebního zákona povolit výhradně před její realizací, nikoliv až dodatečně. Stavba také začala ohrožovat zdraví a život lidí, napsal ombudsman ve svém stanovisku karlovarskému magistrátu.
    Na Motejla se loni v září obrátili nájemníci bytu, manželé Květa a Oldřich Kolečkovi. Od majitele domu na Mattoniho nábřeží dostali v roce 2004 soudní výpověď z bytu. "Soud rozhodl, že máme nárok na náhradní byt. Žádný jsme ale nedostali. Místo toho majitel domu sundal bez stavebního povolení z  domu střechu a zboural nám koupelnu i záchod," řekla MfD Květa Kolečková.
    Zašla se proto zeptat na stavební úřad, jestli někdo může sundat střechu bez stavebního povolení. "Na magistrátu se divili. Řekli mi, že majitel domu nemá ani žádost o stavební povolení. Tak se provalilo, že jde o černou stavbu," popsala událost Kolečková.
    Manželé Kolečkovi nakonec využili nabídky magistrátu a přestěhovali se do městské ubytovny v Úvalské ulici. Když se minulý týden přišli na částečně zbouraný byt podívat, zjistili, že jejich nábytek skončil na skládce. Z kuchyně zmizel bojler, vodovodní baterie a linka.
    Podle právničky Heleny Svatošové, jež manžele zastupuje, ombudsman uvedl, že stavební úřad nezajistil včasný a důsledný dozor na stavbě. "Když se tam něco stalo a my dali podnět, úřadu napsal, že nejsme účastníky řízení, a proto nám nic neřekne. Stavební úřad má právo stavbu zastavit. Místo toho ji dodatečně povolil," uvedla Svatošová.
    Podle magistrátu je na stavbě domu vše v pořádku. "Stavební úřad povolil dodatečnou změnu stavby. To ale stavební zákon umožňuje," uvedla Renata Rojovská z kanceláře primátora. Záležitost je podle ní uzavřená. "Stavební úřad pracuje, chodíme na kontroly každý měsíc," dodala.
    Kolečkovi nyní podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Zbouranou koupelnou se bude zabývat v říjnu soud.
0 komentářů
přidat komentář