V Litoměřicích začne na jaře stavba věže pro parkování kol

Vložil
ČTK
18.01.2017 18:55
Litoměřice

Litoměřice - V Litoměřicích začne v dubnu stavba jedenáct metrů vysoké věže pro parkování kol. Tzv. biketower se samoobslužným systémem pojme až stovku bicyklů. K dispozici bude cyklistům, kteří křižují České středohoří, zřejmě od září. ČTK to dnes řekla mluvčí města Eva Břeňová. Podobné věže mají v Hradci Králové a Přerově.

Na stavbu město dostane 12,5 milionu korun z Integrovaného regionálního operačního programu, což pokryje 90 procent nákladů. Rozhodnutí o přidělení dotace dostala radnice tento týden.

V parkovací věži si budou moci cyklisté uschovat nejen kolo, ale i přilbu nebo osobní zavazadlo. K dispozici bude i nabíječka na elektrokola.

Věž bude stát v sousedství dolního vlakového nádraží, poblíž centra. Součástí projektu je rozsáhlá úprava prostoru před nádražím směrem do ulice Mezibraní a k podchodu na Střelecký ostrov. Podle vedoucí odboru územního rozvoje Venuše Brunclíkové město zbourá nynější drobné stavby a oplocení, nakoupí vybavení, jako jsou koše či lavičky, upraví přilehlé komunikace a postará se o zeleň.

Litoměřičtí zastupitelé žádost o dotaci na stavbu věže schvalovali loni v dubnu. Opozice tehdy kritizovala to, že se bude stavět věž, ale cyklisté nemohou bezpečně projet městem. Podél Labe vede oblíbená cyklostezka, ale v samotných Litoměřicích chybí její napojení na trasy z Českého středohoří. Zastupitele tehdy nakonec přesvědčilo to, že město zaplatí pouze deset procent nákladů, což je zhruba 1,2 milionu korun.

Součástí věže je automatický samoobslužný systém. Cyklista najede s kolem na plošinu, zaplatí pětikorunu na den a výtah vyveze a uloží jeho kolo do příslušné přihrádky, proces trvá zhruba půl minuty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články