V Brně-Chrlicích se chystá výstavba 650 bytů

Vložil
ČTK
04.01.2017 16:20
zdroj: Čisté Tuřany, z.s.

Brno - V městské části Brno-Chrlice chystá developer výstavbu 655 bytů v 62 rodinných a 36 menších bytových domech. Kdy výstavba začne, zatím není jasné, investor však už začal budovat plynové přípojky. Podle starosty městské části Lukáše Fily (ANO) však má projekt řadu technických nedostatků. Problémem je zejména odvod dešťové vody a doprava, řekl dnes ČTK Fila.


Výstavbu řeší investor Unimex Group, uzavřený investiční fond, a.s. s radnicí od roku 2009. Dlouhodobým problémem je doprava. Okolní silnice jsou podle starosty buď v havarijním stavu anebo nejsou na větší provoz uzpůsobené. Podle vedení developerské společnosti bude hlavní silnice vedoucí k bytům napojena na ulice Nad Topoly a Obilní, z druhé strany na ulice Tovární a U Viaduktu. "Ulice U Viaduktu je v havarijním stavu. Navíc navazuje na tuřanské ulice, kde je již nyní v dopravních špičkách velmi hustá doprava," řekl starosta.

Problémem je také obsluha sídliště autobusy. Developer podle Fily předpokládal, že by na sídliště mohla jezdit linka 78, která má nyní zastávku U Viaduktu. Podle dopravních inženýrů, které oslovila radnice, by však autobusy MHD mezi domy kvůli šíři plánovaných ulic neprojely. Obsluha sídliště touto linkou by navíc znamenala její prodloužení. "Zřizovatelem MHD je městská část, jestli tedy lokalitou bude vedena autobusová linka, rozhoduje právě zřizovatel, nikoli naše společnost," řekl Zdeněk Burian z Unimex Group, který je odpovědný za projekt. Alternativou podle něj může být vlaková zastávka, vzdálená deset minut chůze.

Podle radnice také není vyřešen odvod dešťové vody. Návrh investora je podle starosty technicky nefunkční. Investor však tvrdí, že problém je již technicky vyřešený a schválený a už se jedná jen o umístění jednotlivých technologických prvků.

"Existuje platné územní rozhodnutí, které respektujeme," řekl Burian. Vedení městské části podle něj nerespektuje rozhodnutí politických předchůdců a prodlužuje tím termín zahájení výstavby a zvyšuje její náklady.

Prodej domů a bytů na severovýchodě městské části zatím společnost nezahájila, protože čeká na vydání stavebního povolení pro zřízení sítí a komunikací. Od povolení se odvíjí také začátek výstavby. Přesné datum tedy vedení společnosti nezná, známý zatím není ani rozpočet. Podle starosty se první dům nepostaví dříve než za dva až tři roky.

V Chrlicích žije více než 3700 obyvatel. V Brně v posledních měsících rostou ceny bytů v novostavbách. Bytů je nedostatek, vyplývá z informací od developerů i realitních kanceláří.
0 komentářů
přidat komentář