Od ledna stoupnou platy pracovníkům v kultuře

Vložil
ČTK
01.01.2017 12:15
Praha

Praha - Lékařům a sestrám ve většině nemocnic v Česku ode dneška stoupnou platy. Ne všechna zařízení ale přidají zaměstnancům deset procent, jak schválila vláda. Polepší si i zaměstnanci příspěvkových organizací v kultuře či řidiči linkových autobusů. Už na začátku loňského listopadu vzrostly také platy státních zaměstnanců, úředníků, hasičů, vojáků nebo policistů, v září dostali přidáno učitelé a nepedagogičtí zaměstnanci v regionálním školství. Od začátku roku se zvyšuje o 1100 korun na 11.000 korun také minimální mzda.

Vláda rozhodla o většině nařízení, díky kterým se zvýšily platy různých skupin zaměstnanců, krátce před říjnovými krajskými a senátními volbami. Od opozice či prezidenta Miloše Zemana si koaliční strany vysloužily kritiku, že rozdávají "dárečky", aby přilákaly voliče. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) naopak další růst minimální mzdy a platů pracovníků veřejného sektoru řadí mezi cíle kabinetu pro tento rok. Chce tak vyvíjet i tlak na soukromý sektor, protože odměny za práci jsou podle něj v Česku nízké.

S dosud nejvyšším rozpočtem bude letos hospodařit ministerstvo kultury a 200 milionů korun do něj přibylo i na zvýšení platů. Pracovníci v kultuře by měli mít platy vyšší o deset procent.
0 komentářů
přidat komentář