V Indii se začala stavět nejvyšší socha světa

Vložil
ČTK
26.12.2016 18:00

Dillí - V Indii se začala stavět budoucí nejvyšší socha světa, která má představovat významného hinduistického vůdce ze 17. století. Má stát několik set milionů dolarů a vyvolala kritiku i internetovou petici proti stavbě. Indický premiér Naréndra Módí položil v sobotu základní kámen sochy čhatrapatiho Šivádžího, která má vyrůst na umělém ostrově v moři u Bombaje.

Měřit by měla 192 metrů, čili dvakrát více než newyorská socha Svobody (93 metrů), pětkrát víc než socha Krista Spasitele v Riu de Janeiro a měla by překonat i současnou nejvyšší sochu světa, čínskou sochu Buddhy z provincie Che-nan, která měří 128 metrů.

"Jeho osobnost je pro nás inspirací v mnoha směrech," řekl při zahájení projektu Módí o zakladateli maráthského státu Šivádžím, který bojoval s muslimskou mughalskou říší a sám založil království. Šivádží (1630-1680), který užíval panovnický titul čhatrapati, byl později historiky glorifikován jako maráthský národní hrdina a inspirátor hinduistického odporu proti muslimskému útlaku.

Jméno Šivádžího již nese hlavní letiště a nádraží v Bombaji.

Vláda státu Maháráštra, jehož je Bombaj správním střediskem, má na výstavbu sochy dát 530 milionů dolarů (13,7 miliardy korun). Hotovo má být již v roce 2019. Výše investice ovšem zvedal vlnu kritiky, podle které by se peníze měly vydat spíše do infrastruktury, na školství a rozvoj.

Internetovou petici na stránce Change.org podepsalo již na 32.000 lidí, kteří chtějí ukončení projektu.

Módího vláda již jednou rozhodla o podobném projektu. V roce 2014 byla schválena stavba 182 metrů vysoké sochy Sardára Patéla, jednoho z indických otců zakladatelů. Skulptura z železa a bronzu má ve státě Gudžarát, odkud Patél i Módí pocházejí, a její cena má být 368 milionů dolarů (9,5 miliardy dolarů).

0 komentářů
přidat komentář