Projekt hlavní knihovny v Šanghaji od schmidt hammer lassen

Vložil
Petr Šmídek
20.12.2016 17:15
schmidt hammer lassen architects

Nejlidnatější čínské město, které se počtem obyvatel vyrovná dvěma Českým republikám, se dočká centrální městské a vědecké knihovny, jejímiž autory je dánský ateliér Schmidt Hammer Lassen, který se v minulosti proslavil projektem “Černého diamantu“ královské dánské knihovny.
Projekt vzešel z dvoukolové architektonické soutěže, které se m.j. účastnili David Chipperfield, Knego Kuma nebo Dominique Perrault. Za konstrukční stránku projektu zodpovídá berlínská kancelář Schlaich Bergermann Partner.
Nová knihovna vznikne na prestižním místě uprostřed městského parku poblíž dalších dvou významných institucí: Orientálního centra a Technického muzea.
Rozšiřující se objekt s výrazným horizontálním členěním nabídne výhledy štěrbinami do přilehlého parku. Dřevem obložené atrium se třemi obřími čtenářskými sály umístěnými nad sebou se naopak postarají o kontemplativní atmosféru.
Bílý poloprůhledný krystal však nebude nesloužit pouze jako obří sklad knih se čtenářskými sály, ale především místo k předávání zkušenosti. Hlavní koncept vystihují architekti jako “from collection to connection“ (od sbírání k propojování). Knihovna vznikla sloučením šangahjské městské knihovny a vědecké knihovny. Sloužit by měla začít vysokoškolským studentům již v roce 2020.
0 komentářů
přidat komentář

Související články