Sochu Freuda pro Prahu vytvoří Michal Gabriel

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
20.09.2006 20:55
Praha

Praha - Sochu Sigmunda Freuda, která v Praze doplní pomníky slavných osobností vzniklé v poslední době, vytvoří sochař Michal Gabriel. Plastika slavného zakladatele psychoanalýzy bude stát na Kozím plácku nedaleko Staroměstského náměstí. ČTK to dnes za pořadatele letošních freudovských oslav v  Praze sdělila Tereza Tůmová. Slavnostní odhalení sochy se plánuje na květen příštího roku, tedy k Freudovým 151. narozeninám.

    Plastika bude mít podobu vědce sedícího za stolem, přičemž na stole stojí další stůl se sedící postavou a výjev se takto opakuje. Opakování a zrcadlení postavy vystihuje prvky Freudovy teorie. Inspirací pro sedící postavu autorovi byly fotografie Freuda za psacím stolem, na kterém měl množství starověkých sošek. Sochař pracoval s  proměnou měřítek a nahradil starověké sošky zmenšenou postavou Freuda. Stůl také kopíruje tvar náměstí.
    "Vytvořením stolu - náměstí se zmenšeným a zrcadlově převráceným motivem, který se ještě dvakrát opakuje, jsem chtěl navodit pocit zahledění se do sebe a plastiku posunout do polohy snu. Sen je pracovním prostorem podvědomí, a tak jsem se pokusil takový prostor vytvořit. Šlo mi o spojení reality s nereálností v přirozeně působící celek," řekl k  projektu sochař.
    K letošním 150. oslavám výročí narození slavného psychiatra a příborského rodáka se připojila i Praha. Oslavy v květnu a červnu zahrnovaly výstavy, přednášky a další akce. V rámci projektu pořadatelé oslovili deset sochařů, aby vytvořili návrhy pro Freudův pomník. Devět z oslovených návrhy poslalo - Jiří Beránek, David Černý, Michal Gabriel, Kurt Gebauer, Radim Hanke, Zdeněk Lhotský, Stefan Milkov, Alexandr Pečev a Jaroslav Róna.
    Nedaleko od Kozího plácku stojí již několik let socha Franze Kafky od Jaroslava Róny. V posledních letech sochu v Praze dostali například akademik Otto Vichterle, spisovatel Jaroslav Hašek, hudební skladatel Antonín Dvořák, českoslovenští prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš či britský premiér Winston Churchill.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
sutaz
b.kovac
20.09.06 11:53
zobrazit všechny komentáře