Shared Cities: Creative Momentum - zahájení kulturního projektu

Zdroj
Goethe-Institut, Praha
Vložil
Tisková zpráva
12.12.2016 15:10
institut für angewandte urbanistik ifau

Ve čtvrtek 15. prosince se v Goethe Institutu uskuteční první veřejné akce čtyřletého kulturního projektu Shared Cities: Creative Momentum.
Pod názvem Publishing 2.0 v nově otevřeném prostoru Foyer² proběhne veřejná debata se třemi experty z Německa a Nizozemí, spolupořádaná organizací reSITE. Budou diskutovat s českými zástupci oboru, bloggery a širokou veřejností o tom, jak v dnešní době inovativně komunikovat slovem, obrazem a multimédii o architektuře a problematice měst a sdílení.
Ve stejný den otevře pražská pobočka Goethe-Institutu Foyer², společné místo pro tvůrčí práci, lounge pro kulturní akce a prostor pro setkávání v centru Prahy. Ve Foyer² se budou sdílet myšlenky, občerstvení a jeden z nejkrásnějších výhledů na Pražský hrad. Proměnu sálu ve druhém patře secesní budovy Goethe-Institutu architektonicky ztvárnilo výjimečné berlínské studio ifau. Projekt Shared Cities: Creative Momentum je spolufinancován z programu Evropské unie Kreativní Evropa.

Jak komunikovat o architektuře a veřejném prostoru?


Projekt Shared Cities, jenž si klade za cíl zvýšit kvalitu života v Evropských městech prostřednictvím sdílení, začne v Praze otevřenou diskusí Publishing 2.0. Poukáže na nové role a příležitosti, které přináší digitální doba. „Ve 21. století se stírá rozdíl mezi autory a čtenáři. Obrazy a obsahy jsou vytvářeny a sdíleny obrovskou rychlostí. Tradiční časopisy a média jsou konfrontovány s blogery a dalšími spontánními platformami a otevírá se nekonečný prostor pro interakci“, vysvětluje architekt Osamu Okamura, zástupce reSITE.
V panelu vystoupí Lukas Feireiss z Berlína, autor a kurátor působící ve Studiu Lukas Feireiss, Anne König, redaktorka prestižního vydavatelství Spector Books z Německa, a Hans Oldewarris, vydavatel 010 Publishers z Nizozemska. Budou sdílet nejnovější trendy a diskutovat s pozvanými experty a zástupci předních médií a vydavatelských domů z České republiky. Diskusi bude moderovat kurátorka Helena Doudová a bude se ptát, jaké jsou nové role a nové příležitosti pro publikování o architektuře a městech v pozměněné mediální krajině. Prezentace i diskuse proběhnou v anglickém jazyce.

​Launch párty Shared Cities & Foyer²

Ve stejný den od 20:00 bude následovat otevření sálu Foyer² a zahajovací párty projektu Shared Cities: Creative Momentum za účasti architekta Christopha Schmidta z berlínské architektonické skupiny ifau – Institutu pro aplikovaný urbanismus – která stojí za proměnou druhého patra výjimečné secesní budovy Goethe-Institutu ve sdílený prostor pro nápady Foyer². Provedení a design vznikl ve spolupráci s pražským start-upem Master&Master.

Jedinečný městský prostor Foyer² vznikl v rámci Shared Cities: Creative Momentum. Tento cílevědomý kulturní projekt sdružuje jedenáct partnerů ze sedmi evropských velkoměst a klade si za cíl zlepšit kvalitu života v evropských městech. V Bělehradu, Berlíně, Bratislavě, Budapešti, Katovicích, Praze a Varšavě zkoumá různé pohledy na sdílení a tvrobu měst a přitom objevuje nové možnosti, jak v nich žít.

Program ve čtvrtek 15. prosince 2016

18:00-19:30 hodin

Veřejná debata Publishing 2.0 New formats in architecture publishing?
Za účasti Lukase Feireisse (autor / kurátor, Studio Lukas Feireiss, Německo), Anne König (redaktorka, Spector Books, Německo) a Hanse Oldewarrise (vydavatel, 010 Publishers, Nizozemsko). Moderuje Helena Doudová (kurátorka, reSITE​, Praha-Berlín).

20:00 hodin
Launch Party Foyer² / Shared Cities: Creative Momentum
Úvodní slovo: Christoph Schmidt z berlínské architektonické skupiny ifau – Institutu pro aplikovaný urbanismus
Soul & funk: DJ Little Frank, občerstvení a drinky
Facebook: https://www.facebook.com/events/843148052455401/

​Kde: Foyer² (2. patro Goethe-Institutu, Masarykovo nábř. 32, Praha 1)

O projektu: ​Cílem projektu Shared Cities: Creative Momentum je zlepšit kvalitu života v evropských městech. Zkoumáme různé pohledy na sdílení a tvorbu města, a přitom objevujeme nové možnosti obývání našich měst. Společně.

Shared Cities: Creative Momentum (SCCM) is a European cultural platform addressing the contemporary urban challenges of European cities. SCCM is a joint project of Goethe-Institut (DE), Czech Centres (CZ), reSITE (CZ), Academy of Fine Arts and Design in Bratislava (SK), Association of Belgrade Architects (RS), Hungarian Contemporary Architecture Centre – KÉK (HU), Katowice City of Gardens (PL), KUNSTrePUBLIK (DE), Mindspace (HU), Old Market Hall Alliance (SK), Res Publica – Cities Magazine (PL). Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články