Nové vedení Středočeského kraje zrušilo výstavbu rozhledny u Zdic

Zdroj
Jan Kholl
Vložil
ČTK
09.12.2016 08:00
Praha

vizulizace: IHARCH s.r.o.
Praha - Středočeští radní zrušili výstavbu rozhledny u Zdic na Berounsku za 13 milionů korun, o které rozhodlo bývalé vedení kraje. Podle nové koalice ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů za TOP 09 je to lokální investice, která nemá z hlediska celého kraje strategický význam. Novinářům to dnes řekl hejtmančin náměstek pro bezpečnost a cestovní ruch Vít Rakušan (STAN). Bývalý náměstek pro regionální rozvoj Karel Horčička (ČSSD) tvrdí, že projekt měl z hlediska celého kraje svou logiku.


Stavbu rozhledny na vrchu Knihov schválilo zastupitelstvo za éry ČSSD a KSČM. Podle Rakušana jde čistě o krajskou investici, kterou by sice jistě přivítali místní lidé, ale z hlediska celého regionu nemá opodstatnění. "My se domníváme, že Středočeský kraj by měl investičně vycházet z nějaké strategie," uvedl. Poukázal na to, že hejtmanství čekají značné výdaje do nemocnic, školství nebo do silnic. "My nejsme opravdu v takové kondici, abychom si tento luxus, dotovat ryze lokální akce, mohli dovolit," dodal.

Horčička projekt hájí, bývalé vedení kraje podle něj chtělo rozvíjet turistickou infrastrukturu po celém regionu. "Chtěli jsme v každém okrese něco zajímavého vybudovat, bohužel na Berounsku to asi nebude," řekl ČTK. Podle něj to byl kamínek v mozaice, kde byl třeba i sportovně-rekreační areál Vrchbělá v bývalém vojenském prostoru Ralsko nebo rozhledna Čížovka u Kněžmostu na Mladoboleslavsku. "Ale mají právo se rozhodnout, že ten kamínek z té mozaiky vyndají a nahradí ho třeba něčím jiným," dodal.

Radní pro investice a majetek Martin Macháček a pro hospodářský a regionální rozvoj Věslav Michalik (oba STAN) už jednají se zhotovitelskou firmou o podmínkách ukončení smlouvy. "Naštěstí ještě nebyly zahájeny stavební práce, ale pouze přípravné," podotkl Rakušan.

Rozhodnutí nové krajské rady podle něj nemá politickou motivaci ani souvislost s tím, že Zdice mají sociálnědemokratické vedení a je tam místostarostou bývalý předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš. Investici by prý Rakušan zrušil, ať by byla kdekoliv. "Co by měli opozičníci napadat - že už neprosazujeme to, aby peníze byly posílány podle barvy stranického dresu? To jsme slíbili," prohlásil náměstek. Ani Horčička za rozhodnutím politiku nevidí. Nelíbí se mu však tvrzení zástupců nynější koalice, že ČSSD zvýhodňovala města, kde měla své představitele. "My jsme se neřídili, tím, kdo je momentálně kde starostou, poslancem nebo senátorem," dodal.

Radní podle Rakušana také zrušili usnesení staré krajské rady z letošního října, které doporučovalo zastupitelstvu odpustit téměř milionové penále za nedodržení termínu při výstavbě cyklostezky Psáry-Libeř za 8,7 milionu korun. "Domníváme se, že rada kraje by neměla jedné firmě bezdůvodně penále odpustit a třeba další řadě firem, které rovněž nedodaly dílo řádně a v termínu, ho neodpouštět," uvedl Rakušan. Radní podle něj chtějí také prověřit investice do lokálních cyklostezek schválené předchůdci. Hejtmanství by podle Rakušana mělo místo takových akcí podporovat rozvoj páteřních cyklotras.
0 komentářů
přidat komentář

Související články