Architekt Pur bude mít v centru Hradce sochu v podobě cyklisty

Vložil
ČTK
06.12.2016 18:00
Hradec Králové

Hradec Králové - Architekt Alexander Pur, který v Hradci Králové v posledních desetiletích určil podobu řady významných staveb, bude mít v historickém centru města sochu v životní velikosti. Kovová socha od Tomáše Misíka znázorní Pura jako cyklistu a v řádu několika týdnů bude umístěna uprostřed Malého náměstí. Pur zemřel náhle v roce 2011, v lednu 2017 by se dožil 70 let. ČTK to dnes sdělila mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.


Socha bude symbolicky situována do míst, která jsou Purovi velmi blízká. "Podílel se totiž na nedalekých projektech, konkrétně na rekonstrukci Klicperova divadla i studia Beseda. Právě středová část Malého náměstí je pomyslným průnikem těchto dvou míst," uvedla mluvčí.

Pur se rovněž jako spoluautor podílel například na vzniku budovy České pojišťovny na náměstí 28. října, bytových domů v ulici Na Střezině, na rekonstrukci a nástavbách panelových domů v Jungmannově ulici. Byl členem týmu, který vyhrál soutěž na rekonstrukci Benešovy třídy. Byl také autorem budovy Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ve Wonkově ulici.

Purova socha by podle primátora Zdeňka Finka nemusela být stále jen na Malém náměstí. "Je to přeci typický hradecký kolař," uvedl primátor. Pur byl hradeckou radnicí v roce 2012 in memoriam oceněn cenou Primus Inter Pares. Dostal ji za významný a nepřehlédnutelný podíl na architektuře a výstavbě města Hradce Králové.
0 komentářů
přidat komentář

Související články