MKČR zamítlo rozklad Prostějova k prohlášení hřbitova za památku

Vložil
ČTK
01.12.2016 07:55
Prostějov



Prostějov - Ministerstvo kultury zamítlo rozklad prostějovské radnice k prohlášení bývalého židovského hřbitova nedaleko centra města za kulturní památku. Rozhodnutí ministerstva je pravomocné, řekl dnes ČTK mluvčí americké dobročinné nadace Kolel Damesek Eliezer Tomáš Jelínek. Někdejší židovský hřbitov, který byl zničen za německé okupace a náhrobní kameny s židovskými nápisy si poté rozebrali lidé z okolí, zařadilo ministerstvo kultury přes nesouhlas radnice na seznam kulturních památek v polovině července. Nadace usiluje o rehabilitaci hřbitova.


"Chtěl bych věřit, že se tak uzavřela smutná kapitola nepochopení historických a náboženských souvislostí ze strany části prostějovských občanů i politické reprezentace města, protože v usnesení se přímo potvrzuje pietní význam tohoto místa,"
komentoval Jelínek rozhodnutí ministerstva kultury. Připomněl, že pod parkovištěm a parkem stále leží ostatky 1924 židovských občanů Prostějova.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) zamítnutí rozkladu zdůvodnil tím, že prostor bývalého hřbitova splňuje podmínky pro prohlášení za kulturní památku. "Mám tak za to, že předmětný pozemek se hřbitovem byl důvodně a oprávněně prohlášen za kulturní památku. Nezbylo mně proto než rozklad zamítnout a potvrdit rozkladem napadené rozhodnutí," uvedl Herman.

Starý židovský hřbitov v Prostějově byl založen v roce 1801 a v roce 1943 na popud německého starosty zrušen. Vytrhána tehdy byla většina náhrobních kamenů, které posloužily jako stavební materiál či byly znovu zpracovány. V Prostějově žila do 19. století významná židovská komunita. Na zrušeném hřbitově jsou pochováni například předci filozofa Edmunda Husserla či spisovatele Stefana Zweiga.

Vedení města rozklad zdůvodnilo právní jistotou, že zájem prohlásit lokalitu kulturní památkou převyšuje zájmy vlastníka pozemku a vlastníků infrastruktury. "Chceme se do budoucna vyhnout třeba situaci, kdy po nás kvůli zvýšeným nákladům za rekonstrukci infrastruktury bude někdo z vlastníků požadovat úhradu takových nákladů," uvedla již dříve primátorka Alena Rašková (ČSSD). Dodala, že prohlášení místa za kulturní památku může například zkomplikovat rekonstrukci inženýrských sítí. Podle ministra Hermana je ale inženýrskými sítěmi zasažena jen část bývalého hřbitova.

Město o podání rozkladu už v létě informovalo zástupce Federace židovských obcí v ČR a s jejími představiteli chce dál jednat o navrhovaných úpravách prostoru bývalého hřbitova, na jehož místě jsou nyní park a škola. Někdejší hřbitov připomíná pouze pomník. Na jeho místě bylo v neděli uspořádáno vzpomínkové setkání u příležitosti 200. výročí úmrtí vrchního prostějovského rabína Cvi Jehošui Ha Leviho Horowitze. Na slavnostní náboženské shromáždění dorazila i primátorka Rašková a její náměstek Pavel Smetana (ČSSD).
0 komentářů
přidat komentář

Související články