Přes 2200 lidí žádá, aby radnice zachránila hostinec na Proseku

Vložil
ČTK
30.11.2016 13:25
Praha



Praha - Více než 2200 lidí žádá, aby radnice zachránila hostinec U Brabců na Starém Proseku. Chtějí, aby budovu soukromého majitele odkoupila. Dům čeká demolice, má místo něj vzniknout podobný s restaurací a byty. Petici dnes projednalo zastupitelstvo Prahy 9. Z původního centra Starého Proseka zůstal kromě hostince ještě kostel svatého Václava a fara.


Podle místostarosty městské části Marka Doležala (TOP 09) radnice s majitelem jednala, návrhy na novostavbu podle jejích požadavků několikrát přepracoval. Petice žádá, aby radnice dům odkoupila. "Majitel žádá 35 až 40 milionů korun," dodal Doležal.

Městská část si proto nechala zpracovat znalecký posudek, který určí cenu objektu a náklady na jeho opravu. Pak bude jednat dál. Budova je podle zástupce majitele, firmy Prosek 2, Jana Stejskala ve špatném stavu. "Že ji koupí město, je utopie," řekl dnes na jednání zastupitelstva. Studie, kterou navrhuje, podle něj zachovává původní dům v nejvyšší možné míře.

Zástupkyně petentů, Renata Klusáková z iniciativy Pro Prosek, kritizovala to, že městská část chce dům nechat zbourat i přesto, že do úpravy veřejného prostoru v jeho okolí investovala v minulosti desítky milionů korun z dotace EU. "Budova je stará a jistě by se někde na vesnici, kde je podobných deset, zbourala. Na Proseku je ale jiná situace," dodala.

Starý Prosek je soubor budov původně vesnického charakteru s dominantou kostela svatého Václava, přilehlou farou a hřbitovem s barokní zvonicí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články