Olomouc připravuje plán rozvoje města na příštích 20 let

Vložil
ČTK
29.11.2016 11:10
Olomouc

Olomouc - Strategický plán, který určí základní parametry rozvoje Olomouce na příštích až dvacet let, začala připravovat olomoucká radnice. Na tvorbě dokumentu se bude podílet i veřejnost, přičemž hotový by měl být na konci příštího roku, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09).


Dosud platný strategický plán Olomouce vznikl v roce 2000 a navzdory aktualizaci je už podle Jakubce značně zastaralý. Radnice proto provede analýzy a průzkumy, díky kterým si udělá přehled o nynějších prioritách obyvatel, od nichž se pak bude odvíjet návrh nového strategického plánu.

"Plán bude vznikat v úzké spolupráci odborníků, koaličních i opozičních politiků a olomoucké veřejnosti," uvedl Jakubec a dodal, že v plánu jsou i besedy s obyvateli města.

Příprava nového strategického plánu Olomouce je rozdělena do tří etap. Nakonec budou vybrané plány převedeny do investičních záměrů. "Vznikne zásobník projektových záměrů na celé plánovací období a každý rok z něho bude vybráno několik aktivit ve formě takzvaného akčního plánu, který už by měl být zohledněn v rozpočtu města," podotkl Jakubec. Podle něj předchozí plán rozvoje Olomouce nebyl napojen na rozpočet radnice.

Nový strategický plán rozvoje Olomouce zpracuje firma Mepco a na jeho přípravě se budou podílet také odborníci z Univerzity Palackého, kteří osloví nejméně tisícovku obyvatel města, aby získaná data měla vypovídací hodnotu. Plán totiž bude podle Jakubce formulovat základní směr rozvoje města a popisovat stav, kterého by mělo být dosaženo v horizontu až dvaceti let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články