Výstava připomíná 40 let samostatné Fakulty architektury na ČVUT

Vložil
ČTK
24.11.2016 16:45
Praha

Praha - Čtyřicítka staveb od pedagogů a absolventů školy připomíná letošní 40. výročí obnovení samostatné existence Fakulty architektury pražského ČVUT. Stavby ode dneška představuje výstava v Galerii Jaroslava Fragnera. Historii školy na ní rekapituluje 66 osobností se školou spojených a expozici mimo jiné doplňuje výčet jmen 4389 absolventů, kteří ve škole v uplynulých 40 letech studovali.


Mezi 40 vystavenými stavbami je londýnské brutalistní Velvyslanectví České a Slovenské republiky Jana Šrámka a Jana Bočana, žižkovská televizní věž Václava Aulického nebo diskutovaný dům ze slámy, jemuž sám autor Petr Suske přezdívá Dům v kožichu nebo Dům s deštníkem. Většinou obecně známá díla jsou doplněna srovnáním s dobovými školními pracemi - návštěvník tak může porovnat začátky a výsledky jejich architektonické práce.

Fakulta architektury ČVUT počítá svou samostatnou existenci od data 22. září 1976, kdy se rozdělila Fakulta stavební na ČVUT na Fakultu stavební a Fakultu architektury. Obdobná situace nastala na Vysokém učení technickém v Brně a na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě.

"Pro další vývoj architektury a prostředí bude rozhodující, zda naši studenti překlenou hypertrofii individualismu moderní architektury, hekticky členící architekty na superstar a ty ostatní, kteří nakonec definují naše okolí. Stále více bude záležet, jestli kromě ambicí budeme schopni učit při navrhování staveb skromnosti a pokoře i obdivu nejen k přírodě, zvířatům nebo počítačům, ale i lidem a našemu prostředí,"
řekl k výročí školy její děkan Ladislav Lábus.

Architektura má na ČVUT dlouhou tradici. Samostatné architektonické vzdělávání bylo zavedeno již v roce 1864, kdy se na pražské polytechnice rozdělilo civilní inženýrství na architekturu - pozemní stavitelství a inženýrské stavby. Prvním děkanem pro obor architektura - pozemní stavitelství byl Josef Zítek, v 19. století ve škole působili také třeba Jiří Fišer, Antonín Balšánek, Josef Fanta nebo Jan Koula.

Během 40 let samostatné existence se změnil systém výuky, pozornost se více zaměřila na ateliérovou tvorbu a škola se otevřela odborníkům z praxe. Významným momentem bylo postavení nové budovy od Aleny Šrámkové a jejího týmu, ve které od roku 2011 FA ČVUT sídlí.

ČVUT patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má osm fakult a studuje na něm přes 21.000 studentů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články