Při rekonstrukci bývalé tiskárny mizí část její fasády

Vložil
ČTK
18.09.2006 20:10
Praha

Praha - Bývalá tiskárna v Opletalově ulici před několika dny přestala být opuštěným objektem a začala v ní rekonstrukce. Dnes dopoledne dělníci rozebírali krov a začali ubourávat část fasády. Stavba je prohlášena za kulturní památku a zachování fasády bylo podmínkou rekonstrukce. Asi čtvrtinu fasády ale může majitel na povolení památkářů zbourat.
    "Rozhodnutí o rekonstrukci objektu pochází již z 90. let, podmínkou bylo zachování fasády objektu," řekl dnes ČTK ředitel památkového odboru pražského magistrátu Jan Kněžínek. "Ve všech stanoviscích památkářů je povolen pruh fasády vybourat, děje se to v souladu s demoličním výměrem i souhlasem památkářů," řekla dnes ČTK zástupkyně firmy vlastnící budovu. "Nikdy bychom si nedovolili jednat proti souhlasu památkářů," doplnila. Ve dvoře se bude terasovitě dostavovat, dům by se měl propojit s pasáží a měly by v něm vzniknout kancelářské prostory.
    Vlastníkem objektu je firma Verdi Development, kterou podle internetového obchodního rejstříku vlastní pražský hotel Jalta. Verdi Development má také se známým pražským hotelem stejnou adresu.
    Objekt je zapsán v seznamu nemovitých kulturních památek od roku 2002 jako Pražská akciová tiskárna. Podle výročního zprávy tehdejšího Státního ústavu památkové péče (dnes Národní památkový ústav) za rok 2002 je budova architektonicky, ale i kulturně významným místem. Administrativní budova s tiskárnou je středověkého původu, v nadzemní části byla výrazně klasicistně přestavěna a znovu upravena v duchu geometrizující secese v roce 1911 podle projektu Václava Havla.
    Tovární budova tiskárny ve dvoře pochází z roku 1919 a je postavená v duchu konstruktivismu. Objekt podle odborníků navazuje na středověkou zástavbu Nového Města a zároveň představuje významnou novodobou architekturu s řadou zachovaných detailů interiéru. Součástí objektu je i významná industriální stavba historicky významné tiskárny. V domě bylo sídlo redakce Národních listů, v nichž dlouhá léta působil jako redaktor spisovatel Karel Čapek.
    Objekt hned u Václavského náměstí je opuštěný už léta. Naposledy v něm bylo živo v roce 2000, kdy se v něm konala víkendová kulturní akce Kostka ledu nabízející setkání profesionálních i amatérských hudebníků, tanečníků, divadelníků a dalších umělců.
0 komentářů
přidat komentář