Italské úřady bojují o záchranu památek ohrožených zemětřesením

Vložil
ČTK
08.11.2016 16:45
Itálie

Řím

Řím - Zemětřesení, která v poslední době postihla centrální část Itálie, vážně poškodila na 5000 uměleckých cenností a úřady nyní vedou závod s časem ve snaze zachránit je. Informovalo o tom italské ministerstvo kultury, které vytvořilo seznam 81 církevních objektů, muzeí a uměleckých pokladů, jež mají při záchranných pracích absolutní prioritu.


Soupis významných ohrožených objektů v regionech Marche a Umbrie, těžce postižených nedávným zemětřesením, je dlouhý. Zahrnuje kostely, věže, mozaiky, obrazy a mnoho dalších věcí.

K prioritám italské vlády patří především obnova kostela svatého Františka v Amatrice a baziliky svatého Benedikta v historickém městečku Norcia. Amatrice tragicky zasáhlo už zemětřesení z 24. srpna, které si vyžádalo téměř 300 mrtvých.

Experti ministerstva kultury nyní intenzivně pracují v terénu, protože památky a umělecké cennosti v těchto dnech navíc ohrožují intenzivní deště. Zabránit je také třeba drancování objektů a krádežím cenných obrazů. O uplynulém víkendu se například z poničeného kostela v obci Nottoria, která patří k městečku Norcia, ztratil cenný obraz Odpuštění z Assisi ze 17. století, který namaloval francouzský umělec Jean Lhomme.

Italská vláda už oznámila, že do postižených oblastech vysílá policejní a armádní posily, které mají takovému plenění zabránit.
0 komentářů
přidat komentář