Sušice vyhlásí soutěž na využití renesančního domu na náměstí

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
07.11.2016 19:20
Sušice

Sušice - Jedenáctitisícová Sušice vyhlásí do konce roku architektonickou soutěž o návrh na rekonstrukci a využití velmi cenného renesančního domu na náměstí, zvaného Stará lékárna. V rozpočtu na soutěž budou mít jeden milion korun. Do poloviny příštího roku by se měla vyhodnotit a pak se začne zpracovávat projekt. Přestavba začne zřejmě až v roce 2019, řekla ČTK místostarostka Věra Marešová (sdružení nezávislých kandidátů Sušičtí).


Do jednoho z nejstarších objektů ve městě chce Sušice přesunout infocentrum z nevyhovujících prostor radnice. "Dále by tam mělo vzniknout muzeum s moderní interaktivní expozicí nebo zajímavě pojatá prezentace města. Dům je krásný a zaslouží si to," řekl starosta Petr Mottl (ODS). Dále by tam měla být kavárna.

"Nechali jsme si udělat studie na technické posouzení objektu a odhady nákladů na opravu celého domu. Nakonec ale zastupitelstvo rozhodlo o tom, že se bude dělat architektonická soutěž," uvedla Marešová. Pokud vše půjde dobře, měla by se vyhodnotit do šesti měsíců, a pak teprve se může vyhlásit soutěž na zpracovatele projektu. Podle Marešové se kvůli soutěžím na dodavatele těžko začne v roce 2018. Město má hotový také archeologický průzkum interiérů.

Odhadované náklady se pohybují kolem 50 milionů Kč. Město bude žádat o dotace, ale pokud by je nezískalo, tak je připraveno dům opravit po etapách z vlastních zdrojů. Nejprve začne s rekonstrukcí střechy, protože nechce připustit, aby tam zatékalo.

Dům, jímž při povodních dvakrát protekla voda, patřil poslední roky italské firmě, která ho chtěla přestavět na hotel, ale narazila na památkáře. Poté ho dlouho prodávala realitní kancelář. V roce 2014 ho město koupilo za devět milionů korun. Rozacínovský dům s renesančním štítem a sgrafitovou fasádou byl původně gotický. Patřil rodině Rosaciů a rozvětvené lékárnické rodině Firbasovské. Má stejně jako nedaleké Muzeum Šumavy základy ze 14. století; objekty jsou dlouho kulturními památkami. "Jde o nejkrásnější a nejzachovalejší domy," řekla sušická zastupitelka Zdeňka Řezníčková (ČSSD), ředitelka Muzea Šumavy, které patří kraji a má regionální zaměření, hlavně na sklářství.
0 komentářů
přidat komentář

Související články