Dostavba Domu kultury Poklad v Ostravě bude delší a dražší

Vložil
ČTK
02.11.2016 17:45
Ostrava

Ostrava - Problematická dostavba Domu kultury Poklad v ostravské městské části Poruba bude trvat déle, než se původně předpokládalo a cena přestavby bude vyšší. Důvodem je nutnost statického posouzení objektu i některé vícepráce, řekl dnes novinářům náměstek primátora Břetislav Riger (Ostravak).


Objekt se započatou rekonstrukcí musel být kvůli sporům se stavebníkem v roce 2014 zakonzervován, jeho dostavba znovu začala letos v létě. U stavby byl zdokumentován technický stav a z toho podle náměstka vzešla tři nutná opatření. Bylo potřeba připravit stavbu na zimu a bylo nutné zabránit prosakování vody do budovy. "Tyto úkoly jsou v podstatě těsně před dokončením," uvedl Riger. Dodal, že nezbytné bylo i provedení statického posouzení budovy.

"Statik upozornil po provedení základních zkoušek na určitou možnost statické nestability konstrukce. Byl proveden statický posudek a v současnosti je ve fázi předání zhotoviteli. Neoficiálně máme informaci, že závěry statického posudku jsou takové, že stavba je po statické stránce v pořádku a bude tam muset dojít pouze k nějakým drobným sanacím konstrukce," vysvětlil Riger.

Už teď je tedy zřejmé, že stavba bude hotova později, než se předpokládalo. Kvůli vypracování statického posudku se termín dokončení stavby prodloužil z původně předpokládaných 60 týdnů od převzetí stavby na 69 týdnů. "Dneska se pohybujeme s termínem dokončení někde kolem listopadu příštího roku, ale je to zatím velice předběžné. Očekával bych, že v souvislosti s dalšími vícepracemi může dojít k prodloužení termínu," odhadl Riger.

Připomněl, že původní cenový předpoklad rekonstrukce byl 245 milionů korun. Než se stavba zastavila, spotřebovala asi 37 milionů korun. V nové soutěži pak cena dosáhla bezmála 149 milionů korun bez DPH. Cena prací se zatím navýšila o dva miliony korun, ale i u ceny lze podle náměstka předpokládat další navýšení.

Dostavba kulturního domu je od počátku problematická. Jeho původní renovaci v minulosti zkomplikovaly nejen spory s jedním z bývalých nájemců prostor v objektu, ale také problémy spojené s požadavky na uhrazení nákladů na takzvané vícepráce, které požadoval někdejší zhotovitel přestavby. Objekt nakonec musel být zakonzervován a město hledalo nového dodavatele, který nyní objekt přestavuje.
0 komentářů
přidat komentář

Související články