Zchátralé koupaliště v Semilech chtějí proměnit v biotopové

Vložil
ČTK
02.11.2016 08:00
Semily

Semily - Zchátralé a léta nevyužívané koupaliště v Semilech chce tamní radnice proměnit v biotopové koupaliště. Náklady na vybudování přírodní nádrže s kořenovou čistírnou a zázemím na Ostrově se odhadují včetně projektu na 12 milionů korun. Pokud se podaří získat povolení a stavbu na jaře zahájit, mohlo by nové koupaliště přivítat první návštěvníky už příští rok v létě. ČTK to dnes sdělila starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).


Koupaliště v Semilech léta chybí. O tom, co se zchátralým areálem s rozpadající se nádrží, se ve městě dlouho diskutuje. V současné době je pro obyvatele jedinou možností koupání řeka Jizera nebo musí na koupaliště do okolních obcí. V závěru loňského roku se ale zastupitelé rozhodli přestavbu koupaliště na biotop zařadit k prioritám.

Koupaliště postaví radnice podle návrhu Jiřího Rouse z ateliéru Terén design. Návrh počítá s oválnou koupací plochou s mělkými mírně svažitými vodními plochami. Na hraně i v prostoru plochy budou dřevěná mola. Princip čištění spočívá v protékání vody přes štěrkový filtr a rostliny, které budou umístěny v samostatné ploše a částečně při okraji koupací plochy. Součástí návrhu jsou drobné vodní atrakce a zázemí s občerstvením.

I když podobných koupališť není zatím v Česku mnoho, v posledních letech jich přibývá. "Čištění vody v biotopovém koupališti probíhá přírodní cestou, pomocí biologických procesů v čistící zóně. Díky tomu je voda i bez použití chemické dezinfekce čistá a hygienicky nezávadná, koupání je vhodné i pro alergiky a nehrozí při něm ani podráždění pokožky a očí," popsala výhody zvoleného řešení Mlejnková. Výhodou jsou také nižší provozní náklady. "Zjišťovali jsme to u jiných a náklady jsou třetinové," doplnil místostarosta Tomáš Sábl (Volba pro Semily).
0 komentářů
přidat komentář