V Hamburku dokončili budovu Labské filharmonie

Vložil
ČTK
01.11.2016 09:20
Německo

Hamburk

Herzog & de Meuron

zdroj: http://www.hamburg.de/elbphilharmonie/

Hamburk - V severoněmeckém Hamburku dnes po letech průtahů slavnostně ukončili stavbu Labské filharmonie, která se má stát novou dominantou přístavního města a podle očekávání radnice i magnetem pro turisty. Slavnostní otevření koncertní síně je naplánováno na leden příštího roku, informovala agentura DPA.


Stavební firma dnes devět a půl roku po poklepání na základní kámen slavnostně předala klíče od hotové budovy Labské filharmonie zástupcům města. "Hamburk získal s Labskou filharmonií působivou budovu, bez jejíž architektury si dnes již panorama města nelze představit," uvedl starosta Olaf Scholz.

Vyhlídkovou terasu na budově město veřejnosti zpřístupní již tento pátek. Provoz zahájí v budově také restaurace a hotel. Zahajovací koncerty jsou naplánovány na 11. a 12. ledna příštího roku.

Stavba Labské filharmonie začala v roce 2007 a podle původních plánů měla být dokončena v roce 2010. Průtahy při stavbě a následný právní spor o povinnost nést náklady ale vedly k mnohaletému zpoždění. S průtahy rostla také cena budovy. Z očekávaných 77 milionů eur (dvě miliardy Kč) se vyšplhala na 789 milionů (21,3 miliardy Kč).
0 komentářů
přidat komentář

Související články