Brno prodalo za 101 mil. Kč zchátralý palác Jalta v centru

Vložil
ČTK
31.10.2016 15:00
Brno

Brno - Brno dnes prodalo za 101 milionů korun zchátralý palác Jalta v historickém centru. Objekt koupila společnost Premiere properties, která se specializuje na obnovu podobných objektů. Jalta se znovu otevře do dvou let, v pasáži budou obchody, kanceláře nebo byty, řekl novinářům jednatel společnosti Richard Saliba.


Brno získalo Jaltu na přelomu let 2005 a 2006 výměnou za jiné lukrativní pozemky a budovy. Původně ji mělo opravit a přestěhovat do ní některé své úředníky, kvůli špatnému stavu budovy se tak ale nestalo. Primátor Petr Vokřál (ANO) dnes při podpisu smlouvy uvedl, že pro město není dobré se zbavovat majetku, který má ve svém vlastnictví. V případě Jalty ale po deseti letech nedokázalo udělat nic víc, než nechat dojít objekt do stavu, v jakém je dnes.

Prodej Jalty schválilo brněnské zastupitelstvo v září. Pro návrh zvedlo ruku 44 zastupitelů z celkových 55. Kupní smlouva obsahuje termín pro podání žádosti o vydání příslušného povolení k rekonstrukci, ale i pokuty při nedodržení termínu pro podání žádosti a při nedodržení termínu dokončení stavebních prací.

Město chtělo Jaltu prodat už několikrát, až dosud ale neuspělo. Několik zájemců bylo i loni, ale nesložili požadovanou kauci. Město proto letos v květnu rozhodlo, že dá zájemcům poslední šanci ke složení kauce do konce června. Pokud by se tak nestalo, objekt by město přebudovalo na radnici pro městskou část Brno-střed.

Saliba dnes uvedl, že Jalta bude opravená do dvou let. Rekonstrukce vyjde na zhruba 100 milionů korun. "Otázkou bude, v jakém stavu je statika," uvedl Saliba. Jeho společnost se na rekonstrukce a obnovu obdobných objektů specializuje. Příkladem je palác Padowetz nebo dům U pikové desítky naproti minipivovaru Pegas. Podle Saliby v Jaltě bude vedle obchodů nebo bytů znovu i kino nebo divadlo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články