Komunitní centrum na Jižním Městě bude sloužit všem

Zdroj
Naďa Myslivcová
Vložil
ČTK
15.09.2006 00:35
Praha

Praha - Na dnešní oslavu ukončení hrubé stavby Komunitního centra Matky Terezy na pražském Jižním Městě zavítal kardinál Miloslav Vlk. ČTK řekl, že centrum bude sloužit nejen katolické církvi, ale i všem obyvatelům této městské části. V této čtvrti paneláků žije téměř 90.000 obyvatel a kostel tu nikdy nebyl plánován. Centrum by mělo být hotové v květnu příštího roku. Vlk by je chtěl ukázat papeži Benediktu XVI., až ho v září uvítá v Praze.

    Základní kámen pro toto centrum posvětil v roce 1997 při své návštěvě Česka papež Jan Pavel II.
    Kardinál předpokládá, že po velké středoevropské pouti k oslavám 850. výročí rakouského mariánského poutního místa Mariazell, která se koná 8. září, navštíví Benedikt XVI. i české věřící. "Protože přijede na jeden den, nebude tolik času na veliké cestování, ale myslím si, že toto by mohl být jeden z bodů, kam by se mohl přijít podívat," řekl.
    Komunitní centrum vyrůstá na hranici Centrálního parku. Právě obavy místních, že jim centrum ubere kus zeleně, byly důvodem k protestním akcím při pokládání základního kamene loni v srpnu. Řada obyvatel podepsala petici proti výstavbě centra. Vadilo jim, že stavba má sahat do výše třetího podlaží panelových domů, na té úrovni by mělo být také otevřené hlediště pro 200 až 300 lidí, přičemž od nejbližšího domu bude vzdálené jen 25 metrů. Kostelní věž bude domy převyšovat, zejména starším lidem vadí, že je budou rušit zvony.
    Podle Vlka už nyní protesty pominuly. "Byl to výkřik na začátku, protože plány a projekty byly vystavené na úřadu, nevšimli si toho a byli pak překvapeni," vysvětlil.
    Obyvatelé Jižního Města podle něj o zeleň určitě nepřijdou. Za centrem je velká plocha pro městský park, stavba ubrala minimum místa. "Byly tu kopce, na kterých děti sáňkovaly. Tento hezký, ale malicherný důvod, protestující uváděli," dodal kardinál.
    Centrum vzniká na území Římskokatolické farnosti sv. Františka z Assisi. Jeho součástí bude kromě kostela zasvěceného Matce Tereze i víceúčelový společenský sál, klubovny, mezigenerační prostor, byt pro kněze a podzemní parkoviště. Stavba přijde na přibližně 100 milionů.
0 komentářů
přidat komentář