Petice do třetice? Odpor proti Šantovka Tower v Olomouci kulminuje

Zdroj
Martina Mertová, spolek Za krásnou Olomouc
Vložil
Tisková zpráva
25.10.2016 21:25
Co vede spolek Za krásnou Olomouc a spřátelené iniciativy k rozhodnutí uspořádat třetí (co se týče cíleného sběru podpisů už vlastně čtvrtou) podpisovou akci k jedné věci? Stručná rekapitulace:
 

V květnu 2012 předáváme primátorovi Olomouce Martinu Novotnému /ODS/ první petici Proti výškovým stavbám v Olomouci s více než 900 podpisy, reagujeme tak na Návrh nového územního plánu, který pro lokalitu budoucí Šantovky Tower počítá s výškovou stavbou - ještě neznáme její podobu, ale už víme, že v tomto místě a s uvažovanou výškou 75 metrů by byla velkou hrozbou pro historické jádro Olomouce.
Primátor v reakci přislíbil zajištění souladu budoucích správních řízení s legislativou. Jsme přesvědčeni, že právě k těmto krokům nedošlo.

V prosinci 2012 investor poprvé veřejně představuje projekt Šantovka Tower londýnského ateliéru Benoy v současné podobě, čili 91 bytů na 23 pater za prosklenou fasádou, o celkové výšce 78 metrů a tvaru kontrastním vůči tradičním dominantám historické siluety. Na to konto v únoru 2013 v rychlosti sbíráme Vašich 700 podpisů, abychom dle zákona o obcích mohli žádat zastupitelstvo o projednání Šantovka Tower.
Žádost je týmž primátorem odmítnuta s tím, že město Olomouc zaujme stanovisko na prvořadou ochranu veřejných, zákonem chráněných hodnot až po zahájení územního řízení. Nám se zdá, že by to bylo trochu pozdě.

Navíc v březnu 2013 na oddělení památkové péče olomouckého magistrátu doputovala společná žádost investora (Office Park Šantovka) a statutárního města Olomouce o stanovisko pro novostavbu Šantovka Tower. Samospráva města je při řízení pasivní, nehájí jeho objektivní průběh, umožňuje investorovi zpochybnit materiály vlastního Odboru koncepce a rozvoje, nerozporuje zjevná procesní pochybení.

Naplňují se největší obavy: v říjnu 2013 zmíněné oddělení památkové péče olomouckého magistrátu (personifikované Mgr. Vlastou Kauerovou) vydává i přes zásadní nesouhlas Národního památkového ústavu (rozumějte odborné složky státní památkové péče) první kladné stanovisko k záměru výstavby Šantovka Tower. (Říkáte si "první?" - ano, do budoucna bude ještě druhé a dokonce třetí!). Na to jsme nemohli reagovat jinak než veřejným protestem. Téhož měsíce pořádáme spolu s Klubem architektů Olomoucka a nově založenou iniciativou Občané proti Šantovka Tower demonstraci. Před katedrálou sv. Václava a u radnice se sešlo přes čtyři sta občanů.
 

Následovala v pořadí druhá oficiální petice nazvaná Olomoucká výzva. Občanů odmítajících stavbu mrakodrapu se našlo přes 2300. Jejich apel byl adresován investorovi a olomouckému zastupitelstvu.
Primátor v reakci na petici upozorňuje na možný problém ušlého zisku investora a chce s ním navázat osobní jednání.
O těchto jednáních jsme se dodnes nic bližšího nedozvěděli.

Dvěma přezkumy odboru kultury a památkové péče olomouckého Krajského úřadu  se ruší kladná stanoviska Vlasty Kauerové (leden 2014 a únor 2015). V září 2014 Zastupitelstvo města Olomouce schvaluje nový územní plán, který na podnět Ministerstva kultury zakazuje jakékoli výškové dominanty na celém území města. Mohlo se tehdy zdát, že je vyhráno.

Historie Šantovka Tower však bohužel pokračuje. Investor žaluje město, Krajský soud v Ostravě na jeho popud ruší tu část územního plánu, která omezuje výškovou hladinu nové zástavby na stavebním pozemku Šantovka Tower. Magistrát města Olomouce zahajuje pořízení změny územního plánu Olomouce s cílem znovu nastavit v této lokalitě výškové limity - autoři návrhu mimo to odborně a velmi precizně dokládají, že ŠTW by měla negativní vliv na historicko-umělecké hodnoty Olomouce. (Doporučujeme pozornosti těm z Vás, co mají více času: sledujte Textovou část od str. B13 + grafickou přílohu: http://www.olomouc.eu/o-meste/uzemni-planovani/novy-uzemni-plan/zmena-2-up)

V září 2015 město Olomouc požaduje posunutí termínu na opravu územního plánu - Nejvyšší správní soud žádost zamítá s tím, že město může řešit situaci dočasnou stavební uzávěrou a dále uvádí: "nelze hovořit o tom, že by mohlo investorovi vzniknout legitimní očekávání stran bezproblémové budoucí realizace jeho záměru". Říká-li něco takového Nejvyšší správní soud, proč jsou naši zastupitelé tak liknaví v otázce ochrany veřejných hodnot? Nestojí za jejich opatrností ještě něco jiného?

Rada města Olomouce práce na vydání stavební uzávěry sice zahájila, ale dosud se nedobrala kýženého výsledku. Právní vakuum nad lokalitou ŠTW tedy trvá dál. Do toho všeho se nám v dubnu 2016 reorganizoval Krajský úřad. Zanikl samostatný odbor kultury a památkové péče. Mgr. Vlasta Kauerová vydává třetí kladné stanovisko a "na Kraji" už není, kdo by ho jednoduše zrušil (označil za nezákonné jako ve dvou předešlých případech). Naproti tomu investor umně obrátil pozornost úředníků (a politiků) k dlouho tutlanému problému - zpochybnil statut ochranného pásma rezervace, s nímž se však v Olomouci běžně operuje už od roku 1987! Teprve Šantovka Tower si zaslouží výjimku?! Týž krajský úřad nad to vyhovuje odvolání investora proti zamítnutí výjimky z odstupových vzdáleností od sousedních staveb a vrací věc stavebnímu odboru magistrátu k novému projednání.

Není toho málo. Všechny uvedené skutečnosti nahrávají investorovi, který má v ruce již téměř všechny souhlasy k obnovení přerušeného územního řízení.

Máte už také dojem, že je opět na čase se ozvat? Pak neváhejte a podepište třetí petici. Více  na  www.zachrantepanoramaolomouce.cz
Celostátním záběrem petice chceme poukázat na fakt, že kulturní dědictví Olomouce patří  všem občanům České republiky a vysvětlit místním politikům, že kauza dospěla do stadia, kdy je nutné přijmout politickou zodpovědnost, tzn. využít své pravomoci a přestat se schovávat za jiné subjekty.
0 komentářů
přidat komentář