Přímá linka Brno-Poznaň - zpráva z přednáškového večera

Zdroj
FA VUT
Vložil
Tisková zpráva
17.10.2016 15:00
studio AEIOU
Archanti
CHYBIK + KRISTOF
KOGAA studio
SENAA architekti, s.r.o.

Brno může být právem hrdé na svou meziválečnou historii, kdy připojením přilehlých obcí zdvojnásobilo svoji kapacitu a v duchu budování nového moderního státu se podařilo zrealizovat řadu architektonických perel, za nimiž přijíždí turisté z celého světa. Je důležité si tento zlatý věk připomínat. Od té doby však uplynulo osm desetiletí a z moderních staveb se staly památkově chráněné objekty. To neznamená, že by se Brno nemohlo v současnosti pochlubit kvalitní tvorbou. Zdejší škola každý rok odchová několik desítek architektů. Od sametové revoluce se počet absolventů blíží patnácti stům. Generace, která začala studovat až v novém miléniu, již stihla založit vlastní úspěšné praxe, o čemž se mohlo přesvědčit více než osm desítek návštěvníků, kteří se ve středu 12. října 2016 v 18:00 hodin dostavili na poznaňskou Akademii výtvarných umění, kde proběhla přednáška zástupců pěti mladých architektonických kanceláří. Čtveřice úspěšných absolventů a dva doktorandi Fakulty architektury VUT v Brně si za relativně krátkou dobu stačili svými projekty a realizacemi získat pozornost širokého publika a uznání odborných porot u nás i v zahraničí. Projektem 'Přímá linka Brno-Poznaň' se FA VUT připojuje k říjnovým Dnům české kultury v Poznani a oslavám padesátiletého výročí partnerských měst Brna a Poznaně.
Po krátkém úvodu vystoupil jako první Jan Vojtíšek ze studia AEIOU založeného v roce 2011 společně s Jakubem Staníkem. Název kanceláře vytvořený ze samohlásek značí spektrum nabízených služeb (Architektura, Engineering, Interiér, Objekt a Urbanismus). Kromě rekonstrukcí dvou rodinných domů a střešní nástavby bytového domu představil také autorský mobiliář a literární lavičky pro Mahenovu knihovnu.
Druhým z přednášejících byl Martin Daněk z ateliéru ARCHANTI založeného již v roce 2008 společně s Martinem Doleželem, Klárou Stachovou a Barborou Ponešovou po úspěšné účasti v soutěži na stadiony do Opavy, po níž následovaly rekonstrukce obchodů a bytů pro přátele. Publikum mohlo nahlédnout do kuchyně Archantů a zblízka vidět, jak projekty vznikají. Zatímco jedni prezentují dokonale naaranžované fotografie, Archanti promítali zábavné momentky z průběhu realizace. Prezentované výsledky letošního happeningu na břehu rybníka oslovily polské pořadatele natolik, že přizvali Archanty, aby v příštím roce vedli v Poznani workshop.
Michal Krištof z CHKAA (Chybik + Kristof Architects & Urban Designers) založeného v roce 2010 se spolužákem Ondřejem Chybíkem byl zastupitelem jedné z největších brněnských kanceláří a zároveň příkladem úspěchu, který se po škole přihodí jednou za generaci. Po řadě vítězství v studentských soutěžích a po návratu ze zahraničních univerzit a velkých kanceláři odstartovali vlastní kariéru ne menší zakázkou než realizací národního pavilonu České republiky na světové výstavě Expo 2015 v Miláně. Nadále pokračují v úspěšné spolupráci s firmou Koma a navíc se jim daří realizovat rozsáhlé developerské projekty v Praze i Bratislavě. Je jen otázkou času, kdy přijdou na řadu další zahraniční zakázky. Mezitím si zpříjemňují čas prací na vinařském domě Lahofer.
Jako předposlední si ujali slova Tomáš Kozelský a Viktor Odstrčilík, kteří jsou spoluzakladatelé jednoho z nejmladších brněnských ateliérů KOGAA. Aleksandra Georgescu, třetí v týmu, zůstala v brněnské kanceláři sídlící v The Distillery, která představuje kreativní platformu. KOGAA (Kozelský Odstrčilík Georgescu Associated Architects) to před založením vlastní praxe vzala skutečně důkladně: cestou přes techniku v holandském maloměstě a čínskou megapoli. Ve své pestré tvorbě dokáží reagovat na svět drobných guerillových intervencí do veřejného prostoru i na poptávku po rozsáhlých globálních projektech.
Přednáškový večer zakončil Jan Sedláček z ateliéru SENAA (SEdláček NAvrátil Architekti) založeného v roce 2012 společně s Václavem Navrátilem. Oba architekti si rovněž přinesli bohaté zkušenostmi z pražských i amerických ateliérů, ale jak sami prohlašuji: “Jelikož pocházíme z Hané a Slovácka, jsou nám blízké tradiční principy a selský rozum.” Z jejich realizací je vidět soustředění na kvalitní materiály a poctivě odvedené řemeslo.
Brněnští příznivci architektury budou mít podobnou příležitost získat během jediného večera průřez aktuální tvorbou mladých poznaňských architektů v polovině listopadu, kdy se v sociálním reaktoru The Distillery na Pekařské ulici uskuteční projekt 'Přímá linka Poznaň-Brno', na němž již přislíbili účast Magda Wypusz, Hugon Kowalski, Jola Starzak, Dawid Strębicki, Adam Wierciński a další jsou v jednání.
0 komentářů
přidat komentář

Související články