Dveře s hliníkovým rámem v posuvném stropním systému

Vložil
Tisková zpráva
26.10.2016 09:50
Nová generace dveří s hliníkovou konstrukcí přináší dveřím pevnost a tuhost. Ty umožňují atypické rozměry a dveřní křídlo téměř v ničem neomezují. Vše je díky odpovídajícím hliníkovým profilům. V kombinaci se sklem a posuvnými systémy podporující atypičnost dveřního křídla, lze interiéru nabídnout originální řešení pro oddělení dvou sousedících prostor.

Dveře STRONG
Typickým zástupcem dveří s hliníkovou konstrukcí je celoskleněná varianta – dveře STRONG v bezplodrážkovém provedení. Šíře hliníkového rámu je 40 mm, přičemž pohledový hliníkový rám po obvodu dveřního křídla je 32 mm. Jako nosná část pro dveřní výplň je využitý střed eloxovaného profilu, do kterého je vsazena jednovrstvá skleněná výplň o síle čtyři milimetry, včetně požadované úpravy. Na výběr jsou různé druhy skel – čiré, mléčné, barevně tónované planibel, pískované, gravírované nebo Grafosklo. Hliníkový rám je možné opatřit strukturální PUR povrchovou úpravou podle vzorníku barev RAL.

Významnou roli zde hraje tuhost použitých hliníkových profilů, protože maximální šířka dveří STRONG, aniž bychom je museli zpevňovat příčkami je 100 cm a výška 280 cm,“ uvádí Petr Paksi, výkonný ředitel české společnosti J.A.P., z jejíž vývojové dílny dveřní systémy z hliníku pochází.

Designové dveře STRONG mohou být jak v otočné, tak posuvné variantě po stěně i do stavebního pouzdra. Vždy jde o bezpolodrážkovou variantu, u otočných dveří jsou doplněny čípkovými panty a magnetickým zámkem se skrytou střelkou.

U varianty zasouvacích dveří STRONG do stavebních pouzder je doporučený atypický rozměr. Je to z toho důvodu, aby byl zachovaný rovnoměrně viditelný pohledový rám při zavření dveří na obou bocích a v části nadpraží.

Ucelený dveřní systém
Dveře STRONG jsou určeny pro komplet se skrytými zárubněmi AKTIVE v otočném provedení a v posuvné variantě lze kombinovat jak se zárubněmi AKTIVE, tak EMOTIVE, která na sobě nese vnější hliníkový „L“ profil chránící hranu průchodu.  Samozřejmostí je pak použití v posuvném provedení na zeď – systémy TRIX a nebo posuv PREMIUM, který je kotven přímo do stavebně „surového“ stropu a jeho nosný profil je následně skryt do SDK podhledu.

Posuvný systém PREMIUM
Originálním řešením podporující v interiéru impozanci atypicky velkého dveřního křídla je posuvný systém PREMIUM. Od standardních řešení posuvů se liší svým kotvením a díky tomu v podstatě i využitím. Nosný profil, do kterého je uchycena kolejnice posuvu PREMIUM se kotví přímo do surového nepohledového stropu. Ze své spodní části je pak kryt pohledovým interiérovým stropem, čímž se stává takřka neviditelný.  Díky této formě kotvení je možné posuv zabudovat a namontovat i dodatečně do hotového interiéru a stává se tak ideálním řešením do prostor se sníženými sádrokartonovými stropy, které pro svoji nízkou nosnost neumožňují kotvení standardního posuvného systému.
Systém je kotven do stropu s pomocí pevnostního hliníkového profilu a závitových tyčí zajištěných maticemi.  Do tohoto profilu je následně vložena a přišroubována vlastní nosná hliníková lišta pro dveře. Posuvná dveřní křídla o síle 40 mm jsou nahoře uchycena pomocí vozíčků v kolejnicích a úchytů zafrézovaných do horní hrany dveřního křídla. V případě celoskleněných dveří toto neplatí, protože jsou použity držáky Vetro 22, které jsou překrytovány profilem a krytkou z eloxovaného hliníku.  V podlaze pak mají dveře své vodítko a samozřejmostí je využití tichého dojezdu, takže celý systém je opravdu tichý a nenápadný,“ doplňuje Petr Paksi.

Nosnost posuvu je opravdu vysoká, umožňuje zasazení dveří až o hmotnosti 160 kg, takže je vhodný i pro velkoformátové dveře, čemuž nahrává i délka posuvu, která může být až šest metrů.

Detail nosného profilu posuvu PREMIUM
Detail posuvu PREMIUM

Dveře jsou v systému zasazeny ve dvou nebo jedné kolejnici, posuv je určen pro dvoje a více dveře. Tato kombinace je ideálním řešením pro variabilní předěl dvou místností a zachování vzdušnosti prostoru,“ vysvětluje Petr Paksi a dodává: "Vzhledem k tomu, že dveře STRONG mohou v posuvu dosáhnout atypické výšky 280 centimetrů, je dojem dveří s nenápadným rámem v celoskleněné stěně opravdu dokonalý.“

V rámci dveřního systému posuvu PREMIUM a dveří STRONG je samozřejmé využití tichého dorazu, umožňující lehké a tiché dovření i takto velikého dveřního křídla.

Více na www.dvere-jap.cz nebo www.posuvnysystem.cz
0 komentářů
přidat komentář