Socha Svobody bude mít nové, prostornější muzeum

Vložil
ČTK
07.10.2016 10:10
USA

New York



New York - Návštěvníci newyorské sochy Svobody se do tří let dočkají nové atrakce. Poblíž ikonické vyhlídkové sochy bude stát muzeum, které nahradí dosavadní skromnou expozici v jejím piedestalu. Projekt za 70 milionů dolarů (1,7 miliardy korun) ve čtvrtek představili jeho tvůrci spolu s newyorskými úřady, uvedla agentura AP.

Budova ze skla a betonu, jakoby vyrůstající přímo ze zemského povrchu a se střechou pokrytou trávou, bude v roce 2019 stát vedle sochy a velikost současného muzea převýší trojnásobně. Objekt bude sloužit mimo jiné jako muzeum historie sochy Svobody a kromě toho se v jeho síních budou střídat různé výstavy.

Architekt Nicholas Garrison navrhl budovu, která podle něho nemá vizuálně konkurovat samotné soše a nebude první věcí, kterou návštěvníci spatří po připlutí na ostrov Svobody. "Chtěli jsme si být jisti, že naše budova nebude překážkou v tomto zážitku," řekl Garrison médiím s odkazem na hlavní cíl turistů, kterých k památce každoročně připlouvají více než čtyři miliony.

Na nové stavbě na první pohled zaujme vysoké vnější schodiště, které povede až na střechu s terasou. Její travnatý povrch má podle představ tvůrců sloužit jako domov pro stěhovavé ptactvo. Garrison doufá, že se stavbě podaří navodit dojem, že jde o pokračování místního zeleného parku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články