Opravy Hlavního nádraží v Praze musí podle památkářů pokračovat

Vložil
ČTK
06.10.2016 20:45
Praha

Praha - Historická budova Hlavního nádraží v Praze není podle památkářů v havarijním stavu. Některé její prvky ale zchátralé jsou, a pokud se dále nebudou udržovat, hrozí jim zánik. Případná změna nájemce by ale podle nich mohla ohrozit už rozjednané další opravy. ČTK to dnes řekla Andrea Holasová z pražského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). Nádraží opravuje společnost Grandi Stazioni, která ho má v nájmu.


Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ale dnes uvedla, že smlouvu o nájmu ukončí, protože firma pravděpodobně nedodrží termín, do něhož měla být památkově chráněná budova opravená. Smlouva o nájmu vyprší k 16. říjnu. Firma požaduje prodloužení smlouvy a uvedla, že do rekonstrukce investovala 1,2 miliardy korun, které bude spolu s ušlým ziskem z dalších let nájmu požadovat zpět po SŽDC.

Společnost Grandi Stazioni prostory nádraží opravuje od prosince 2006. Ve vstupní hale, tedy v budově z druhé poloviny 20. století, vystavěla nové odbavovací centrum, eskalátory, výtahy a řadu obchodů. Výměnou za rekonstrukci nádraží získala od Českých drah možnost budovu komerčně využívat po dobu 30 let.

Loni na jaře požádala o prodloužení lhůty na obnovu secesní budovy od architekta Josefa Fanty, která měla být dokončena právě letos v říjnu. V prostoru pod kupolí historické budovy opravila a znovuzprovoznila Fantovu kavárnu. Zbývá tak rekonstrukce bočních traktů budovy a vnější fasáda, na které společnost začala pracovat letos na jaře.

Holasová dnes uvedla, že dosavadní komunikace NPÚ s investorem byla velmi dobrá a korektní. Historická budova nádraží je podle ní v pořádku co do konstrukce budovy. Nejohroženější podle ní je štuková a kamenná výzdoba, římsy a další měkké dekorativní části na čelní fasádě obrácené k magistrále, zejména obou bočních křídel. Jsou nejzanedbanější na rozdíl od hlavní centrální části, kde se ve veřejných prostorách už léta postupně pečlivě rekonstruují a restaurují hodnotné prvky, omítky, štuky, okenní a dveřní výplně a vnitřní vybavení.

"Také na fasádě centrální části se hodně pokročilo, podařilo se zastavit zatékání do věží," uvedla. Opravy naléhavě potřebují boční křídla a jejich neveřejné prostory, zvláště ředitelské kanceláře v patrech a omítky a štuky v přízemí. Dekor na každé budově "padá" nejdříve a špatně se nahrazuje - pokud se zničí, lze ho nahradit jen replikami. To je první fáze chátrání památky, po obnažení samotných nosných konstrukcí začnou chátrat i ty. "Je třeba zakročit ve chvíli, kdy ještě je možné zmíněné prvky opravit, ne čekat na havarijní stav," uzavřela Holasová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články