OAA 2016 - vernisáž experimentálního pavilonu

Zdroj
Galerie Jaroslava Fragnera
Vložil
Tisková zpráva
03.10.2016 21:45
V úterý 4. října 2016 v 19:00 hodin se na dvoře před Galerií Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí v  Praze uskuteční vernisáž výzkumného pavilonu, který pod vedením Shota Tsikolia postavili studenti atelieru A3 z UMPRUM.

Programovaný ohyb - výzkumný pavilon

Výpočetní navrhování a digitální fabrikační technologie nejen umožňují pracovat s novými materiály ale i přinášejí nové možnosti práce s materiály tradičními. Expozice Beyond Bending prezentována Block Research Group na architektonickém bienále v Benátkách zkoumá potenciál nových technologii v konstrukcích z kamene, keramiky nebo nevyztuženého betonu, které nabízejí novou interpretaci klasických typologii jako je klenba, stěna nebo sloup. V publikaci Advancing Wood Architecture: A Computational Approach autoři Achim Menges, Tobias Schwinn a Oliver Krieg na přikladu několika projektů uvažují jak výpočetní technologie proměnili jednu z nejstarších oblasti stavebního průmyslu.
Programovaný ohyb je strategie, která přináší možnost dosáhnout komplexních geometrii ze základních typizovaných elementů za pomocí metod výpočetního navrhování. Skrz nepravidelné vrstvení dýhových pásů autor programuje následný ohýb struktury, která se tak sama tvaruje do požadovaného tvaru. Následná kombinace napnutých a natažených elementů uchovává v sobě napětí, což přispívá ke zvýšení tuhosti struktury.
Projekt testuje potenciál této strategie a aplikuje jí v návrhu pavilonu, umístěného v okolí Betlémské kapli. Prostorové rozvržení pavilonu reaguje na tvar kašny a tvoří dohromady s ní jednotnou kompozici.

Poskytovatel grantu je Vysoká škola uměleckoprůmyslová a Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR. Projekt byl podpořen z prostředků Specifického vysokoškolského výzkumu pro rok 2016.

Více informací >

Programmable Bending – A Research Pavilion


Computational design and digital fabrication do not only allow us to work with new materials but also provide us a new potential of working with traditional materials. The project “Beyond Bending” by Block Research Group made for the Biennale of Architecture in Venice investigates the value of new technological approach to the structures made of stone, ceramics or non-reinforced concrete and suggests a new interpretation of traditional typologies such as a vault or a slab. In their book Advancing Wood Architecture: A Computational Approach, authors Achim Menges, Tobias Schwinn and Oliver David Krieg show on the example of several research projects, how technologies and new computational paradigm are transforming one of the oldest branches of the construction industry.
Programmable bending is a strategy, which through the use of computational tools achieves a structure with complex geometry out of flat non-customized elements. In the research author considers the possibilities of uneven layering as a method to preprogram bending characteristics of veneer stripes. The final shape of the structure is a result of a material computation.
The project applies this strategy to the design of the pavilion located in the area of Bethlehem Chapel in Prague. The spatial layout of the pavilion reacts to the shape of the existing fountain, both being integrated into one composition.
0 komentářů
přidat komentář